Declarație Academie

Boris Volosatîi: „Unde este intelectualitatea Basarabiei, atunci când ex-ministrul educației suspendă finanțarea Institutului de Istorie?”

Corina Bezer

„Prin prezenta, Congresul Profesorilor își exprimă adeziunea, solodaritatea și susținerea totală a îngrijorării exprimate de dl profesor universitar Vasile Bahnaru în materialul „Quo vadis, Academia” din TIMPUL. Anterior, și noi ne-am întrebat unde este intelectualitatea Basarabiei, atunci când ex-ministrul educației suspendă finanțarea Institutului de Istorie, când, în afară de Instititul de Filologie Română „Bogdan P. Haseu”, nimeni nu se autosesiza în raport cu declarațiile primejdioase despre denumirea limbii noastre și intențiile unor politicieni din vârful piramidei politice de a modifica Constituția, în conformitate cu aberațiile lor politice. Nici chiar după declarația tranșantă a președintelui Academiei Române față de aceste probleme, conducerea AȘM nu a luat nicio atitudine, de parcă ar fi renunțat la propriile ei declarații despre denumirea corectă a limbii noastre. Academia tace,  tac și cei mai mulți academicieni. 

De altfel, însuși fostul Președinte AȘM recunoaște că actualul președinte al AȘM este un intrus, ajuns în jilțul prezidențial prin ptotecți politică, fiind „ales” sau numit în mod ilegal.

Radiografia făcută de dl prof. Vasile Bahnaru este considerată de noi drept un diagnostic exact.

Remediul este, în opinia noastră, unul și foarte simplu: organizarea alegerilor legale a Conducerii Academiei care ar putea plasa această instituție la loc de frunte în viața intelectuală a RM. Mai ales că în actuala componență, conducerea Academiei nu numai că a ajuns să fie necunoscută în Republica Moldova, dar a redus la zero chiar existența AȘM.  Mai mult, însuși actualul președinte, acad. Ion Tighineanu, a declarat, la înscăunarea sa, că va demisiona dacă timp de un an sau doi nu va readuce instiutele în cadrul Academiei. Timpul trece, nimic nu se schimbă.

Această firească schimbare ar da curaj nouă profesorilor de la catedrele instituțiilor de învățământ să ne putem uita liber în ochii elevilor și studenților noștri, inclusiv în Quo Vadis și Curriculum pentru Moldova.

Ne adresăm organelor decidente să țină cont de temperatura înaltă existentă în rândurile academice și profesorale pentru asanarea vârfului piramidei intelectuale a RM, iar pentru a realiza acest deziderat se cere demiterea actualei conduceri a AȘM și inițierea, pentru început, a unui interimat în vederea restabilireii demnității și prestigiului de altă dată al Academiei. Evident, sarcina principală a noii conduceri va fi, în primul rând, promovarea adevărului științific și istoric privind identitatea noastră națională românescă, denumirea corectă a limbii noastre – limba română,și, în fine, retrocedarea în subordinea Academiei a institutelor de cercetare.

Cu încredere în bunul simț, în posibilitatea soluționării inteligente a problemelor enunțate subsemnez în numele Congresului Profesorilor, dr.Boris Volosatîi”se menționează în declarație. 

Anterior, mai mulți reprezentanți ai intelectualității și reprezentanți ai mișcării unioniste și-au exprimat regretul față de lipsa de atitudine și reacție a Academiei de Ştiinţe a Moldovei față de declaraţiile şi intenţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română în şcoli cu aşa-zisa „limbă moldovenească”. În acest sens, preşedintele Asociaţiei „UNIREA-ODIP”, Vlad Bileţchi, a depus un demers în adresa AŞM, la care așa și nu a mai primit răspuns.

Academia Română a venit cu o declaraţie privind unitatea limbii române, în conţinutul căreia reiterează faptul că indiferent de statele sau regiunile în care este vorbită, limba română are un caracter unitar şi indivizibil, având nuanţe şi influenţe regionale, dar care sub nicio formă nu reprezintă limbi distincte.