Miting comemorare AUR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a comemorat victimele ocupației sovietice după anexarea Basarabiei și Bucovinei de Nord din 28 iunie 1940

Corina Bezer

Potrivit membrilor formațiunii, ziua de 28 iunie este una de doliu, întrucât frații au fost despărțiți de frați în cel mai crunt și barbar mod.

„În anul 1940 a fost o ocupație și ocupație este și astăzi. Neutralitatea și independența sunt doar vorbe goale, în realitate singura independență poate veni dacă acest teritoriu devine parte a NATO, prin intermediul României. Doar NATO poate să garanteze securitatea și bunăstarea și acest lucru se vede în statele occidentale, acolo unde frații noștri au plecat la muncă. Această zi rămâne o rană deschisă a întregii românități. Ulterior, au început cele mai mari atrocități – bunicii și străbunicii noștri au fost deportați, supuși unei foamete organizate, li s-au luat pământurile, averile și credința”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR.

Miting comemorare AUR

Ulterior, participanții la manifestație au mers în marș spre Monumentul Deportaților de la Gara din capitală.

„Cei care încearcă astăzi să ne inoculeze ideea că am fost „eliberați” sunt cei mai mari trădători ai neamului. Ziua de 28 iunie 1940 este una de doliu, este ziua în care îi deplângem pe cei care au fost rupți de frații lor și batjocoriți în ultimul hal. Reîntregirea neamului românesc este aproape. Acest popor are nevoie de politicieni capabili să înfăptuiască unirea și să aducă dreptate pe pământul românesc”, a declarat Dorin Chirtoacă, candidat AUR.

Se spune că cine uită istoria, riscă să o repete. Îndemnul meu este să privim în trecut și să ținem un minut de reculegere în memoria bunicilor și străbunicilor noștri. Lecția istoriei nu trebuie uitată, mai ales acum, când forțe străine încearcă să ne îndepărteze de frații de peste Prut, să ne spună că vorbim o altă limbă și avem un alt trecut”, a declarat Valeriu Munteanu, candidat AUR.

Miting comemorare AUR

După ce au depus flori și au ținut un minut de reculegere la Monumentul Deportărilor de la Gara din Chișinău, reprezentanții AUR au pornit într-un marș automobilistic pe străzile din Chișinău cu drapele tricolor. Prin această acțiune, spun ei, au dorit să arate încă odată că Republica Moldova vrea Unire, iar nedreptatea istorică din 28 iunie 1940 trebuie reparată.

„Fiecare dintre noi avem părinți, frați, bunici, străbunici sau simple cunoștințe, care au fost deportate sau au simțit pe propria piele teroarea regimului sovietic. În pofida acestei tragedii, acești oameni nu și-au pierdut niciodată speranța, și-au păstrat credința și dragostea față de Dumnezeu și luptă până în prezent pentru ca România să fie din nou Mare. Să nu îi dezamăgim. Avem datoria morală să reîntregim cele două maluri de Prut”, a declarat la rândul său Tatiana Potâng, candidat AUR.

Regimul sovietic a despărțit familii și a însemnat teroare, deznaționalizare și înstrăinare a valorilor naționale românești. Pentru a repara această nedreptate istorică, trebuie să înfăptuim reîntregirea neamului românesc, iar acest lucru va fi posibil doar având în Parlamentul de la Chișinău și București politicieni care simt românește și care vor lupta până la capăt pentru cauza națională”, a adăugat preşedintele AUR, Vlad Bileţchi.

Datele istoricilor arată că în timpul celor două perioade de ocupaţie sovietică, după 1940 şi 1944, au fost înregistrate pierderi umane de peste un milion jumătate de persoane din ţinutul Basarabiei.