Ajutor Romania

(FOTO/VIDEO) Convoiul cu ajutoare umanitare din România a ajuns la Chișinău. Aurescu: „România consideră Republica Moldova o prioritate de politică externă”

Corina Bezer

Ajutorul conține produse sanitare necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 – 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100 de mii de măşti pentru personalul medical, 100 de mii de mănuşi şi 100 de mii de costume de protecţie. Donaţia, în valoare de 2,3 de milioane de euro, este oferită prin mecanismul UE de protecţie civilă pentru Moldova.

Ajutor Romania

Spre deosebire de 7 mai, când 20 de camioane românești au venit în Republica Moldova cu donații și au fost primite sub podul de la Telecentru, de această dată convoiul a fost întâmpinat cu mare fast în Piața Marii Adunări Naționale. La eveniment au fost prezenți președintele Republicii Moldova, Maia Sandu,  Aureliu Ciocoi, Prim-ministru interimar al Republicii Moldova; Bogdan Aurescu, Ministru al Afacerilor Externe al României; Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene; Raed Arafat, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne al României; Tatiana Zatîc, Secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ajutor Romania

Potrivit ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, Bucureștiul are disponibile 68 de milioane de Euro din cele 100 de milioane de Euro nerambursabile pentru finanţarea proiectelor în cadrul Acordului de Asistenţă tehnică şi financiară acordată Republicii Moldova. 

„Vreau să vă asigur că România va continua să ofere sprijin Republicii Moldova şi pe celelalte dimensiuni, anunţate de preşedintele României în luna decembrie. Klaus Iohannis a anunţat un ajutor de până la 200 de mii de doze de vaccin. Doresc să vă aduc la cunoştinţă că depunem eforturi pentru realizarea acestei donaţii de vaccinuri şi am încredere că acest demers va fi iniţiat cât mai curând”, a declarat ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu. 

Ajutor Romania

„Este foarte important pentru noi să vedem această deschidere, știm cât de greu este pt toți în aceste vremuri, pentru că nu este doar Republica Moldova cea care se cofruntă cu această criză sanitară și economică și cu atât mai mult este apreciat acest ajutor. Ne punem mari speranțe să ajungă și vaccinul în Republica Moldova pentru că așa am putea să scăpăm de această năpastă și să putem să revenim la normalitate. Sperăm ca toate problemele de ordin birocratic, în special cele care țin obținerea acordului producătorilor de vaccin să poată să fie rezolvate cât de repede și să putem să discutăm foarte curând despre începerea procesului de vaccinare”, a spus Maia Sandu, la ceremonia oficială de predare a asistenței umanitare acordate de România.

Ajutor Romania

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că este „profund recunoscător României și altor state membre UE” pentru că ajută Republica Moldova.

Peter Michalko a spus că prin platforma COVAX se așteaptă ca „în forte scurt timp” să ajungă și în Republica Moldova și vaccinurile, „alături cu generoasa ofertă de vaccin din partea României”.

Ajutor Romania

„România ne-a întins o mână puternică de ajutor. Sper ca acest lot va permite personalului medical să poată să facă față virusului COVID-19. (…) Cu toții vrem să revenim la o viață normală. Vă rog să respectăm condițiile sanitare. (…) Vă mulțumesc pentru acest gest din partea Guvernului român. Aduc mulțumiri din partea Guvernului RM pentru toată asistena oferită RM de la independență încoace. Va veni o vreme când RM va fi recunoascătoare pentru ajutorul acordat de România”, a declarat prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi. 

Și șeful Departamentului ATI de la Spitalul de Urgență, Adriana Belii, a spus că lotul cu asistență medicală va permite sistemului de sănătate din țară să își continue activitatea în lupta cu pandemia. 

„Cu ajutorul acestora vom ține strâns rândurile, vom continua activitatea peste puteri și vom reveni la viața normală”, a declarat Andrei Belii.

Amintim că în luna mai 2020, 20 de camioane pline cu ajutor umanitar din partea României au ajuns în R. Moldova, însă nu în Piața Marii Adunări Naționale, ci sub podul din cartierul Telecentru, pe șoseaua Hîncești. Atunci, decizia a fost întâmpinată cu mai multe critici, întrucât aceasta nu ar fi o întâmpinare pe măsură.