Banca Mondială

Banca Mondială: După fraudele din sistemul bancar, economia Republicii Moldova se află la cel mai mic punct al traiectoriei sale

Corina Bezer

Ar fi iresponsabil din partea Băncii Mondiale să acorde suport bugetar Moldovei în condiţiile în care există riscul ca sume şi mai mari să dispară prin sistemul bancar. Pentru a plăti cele 13,5 miliarde de lei care au dispărut, BNM a fost nevoită să emită bani noi. O parte din aceşti bani au ajuns pe pieţele valutare externe şi au cauzat deprecierea leului acum un an, a declarat Alexander KREMER, Director de țară a Băncii Mondiale. 

Oficialul a apreciat că această stare a economiei, este de fapt, „preţul” pe care îl plăteşte Moldova pentru frauda din sectorul bancar. Consecinţele acesteia şi faptul că sunt identificate cu greu persoanele implicate în schemele de sustragere, s-au reflectat asupra veniturilor ţării şi cetăţenilor.

Alexander Kremer a menţionat o consecinţă, efectul căreia este imposibil de a fi calculat doar în bani.

„Este vorba de scăderea încrederii investitorilor, tot mai greu de convins că Moldova este o destinaţie atractivă pentru investiţii şi realizarea proiectelor lor”, a precizat el.

Totodată, Banca Mondială anticipează pentru acest an o creştere de doar 0,5% a economiei Republicii Moldova, indicatorul urmând să accelereze anul viitor la 4%, potrivit prognozei economice globale a instituţiei financiare internaţionale.

Experții mondiali apreciază că Republica Moldova are la dispoziție puține instrumente macroeconomice de amortizare și trebuie să se ocupe de problemele de guvernare majore.

„Sunt necesare eforturi majore în restabilirea eficienței și credibilității sectorului bancar, combaterea corupției și rezolvarea problemelor de guvernare pentru a recâștiga încrederea investitorilor și consumatorilor. Finalizarea și acțiunile ulterioare ce derivă din auditul special de diagnosticare al celor mai mari bănci ar fi o etapa extrem de important în reducerea riscurilor din sectorul financiar”, mai spun experții.