Banca Moldovei

Câți angajați au băncile din Republica Moldova

Ana Maria Madan

Cota investiţiilor străine în capitalul social al băncilor din Republica Moldova este de 86,1%. În prezent, patru bănci din țara noastră au doar acționari de peste hotare. Acestea sunt Comertbank, Eximbank, ProCredit Bank și BCR Chișinău. Totodată, menționăm că în cazul a două bănci ponderea investițiilor străine în capitalul social depășește 95 la sută. Și anume, este vorba despre EuroCreditBank, cu 99,82% și MobiasBanca – Groupe Societe Generale, cu 96,69%. Banca cu cea mai mare pondere a investițiilor naționale este FinComBank. Doar 13,03 la sută din capitalul social al acesteia sunt bani din străinătate.

Soldul datoriei la credite neperformante (suma de bază) ale băncilor este aproximativ egal cu 4,2 miliarde de lei. Totodată totalul creditelor expirate a depășit indicatorul de 2,74 miliarde de lei.

Instituțiile bancare au deschise pe teritoriul țării 786 de subdiviziuni, cu 490 agenții. De asemenea, sunt deschise 296 de sucursale. În total, în băncile din Republica Moldova activează 7.874 de persoane.