Centrul „Împreună pentru viaţă” din Comrat va fi finanţat de stat
Directorul organizaţiei de la Comrat, Nicolai Ormanji, a menţionat că datorită ajutorului din partea statului centrul va putea mări numărul serviciilor acordate beneficiarilor.
“Cu susţinerea Guvernului vom putea include servicii noi pentru persoanele cu virusul HIV/SIDA care au mare nevoie de acest ajutor pentru a se integra în societate. Totodată, cu finanţare de la stat centrul va deveni instituţie publică şi va putea conlucra mai bine cu organizaţii similare. Astfel vom fi în stare să sporim competitivitatea personalului centrului, stabilind parteneriate eficiente cu spitalele, direcţiile pentru protecţie socială, centrele de sănătate publică ş.a.”, a subliniat Nicolai Ormanji.
La fel acesta a menționat că: “Intenţionăm să organizăm mai multe acţiuni de informare şi sensibilizare a populaţiei pentru a influenţa opinia publică în aşa fel ca lumea să se debaraseze de stereotipul “ciumei sec. XX”, cum este catalogat virusul HIV/SIDA. Din păcate, mulţi oameni încă nu înţeleg că sindromul HIV nu e mai puţin periculos ca, bunăoară, hepatita C, însă atitudinea este absolut diferită. Ne dorim să motivăm cît mai mulţi tineri să facă testele pentru HIV/SIDA şi să nu le fie frică să ceară ajutor”.
În Republica Moldova activează patru instituţii similare – la Chişinău, Comrat, Bălţi şi Tiraspol. Centrele “Împreună pentru viaţă” au fost constituite în anul 2012 din mijloacele financiare a donatorilor străini cu condiţia că ulterior să fie asigurate de stat.
Centrul de la Comrat oferă servicii pentru întreaga zonă de sud a ţării şi la ora actuală are înregistraţi aproximativ 250 de beneficiari.