...

Deținătorii de patente vor continua protestele 

Elena Mudrâi

Asta în condițiile în care în urma tratativelor cu Ministerul Economiei, revendicările protestatarilor nu au fost satisfăcute. Patentarii protestatari cer liberalizarea micului comerț, anularea interdicției care v-a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

„Din partea executivului sunt făcute promisiuni nebuloase cu scopul de a induce în eroare opinia publică. Sunt limitate drepturile economice și, de facto, avem o guvernare antireforme. Numeroasele adresări cu mii de semnături ale agenților economici s-au rezumat cu răspunsuri formale. În acelaș timp, proiectul legii IMM-urilor este mai mult un cod gimnazial. Nu sunt respectate principiile Small Business for Europe, în care să fie reflectată paradigma ”Gândiți mai întâi la scară mică!” ”, susțin reprezentanții Asociației Micului Business.

Potrivit lor, Guvernul nu a dat aviz pozitiv parlamentarilor, care înaintează în prima lectură abrogarea interdicțiilor pentru micul comerț. Astfel, vor pierde locurile de muncă create pe cont propriu, zeci de mii de bărbați și femei.

„Este interesant că ministrul Economiei a ezitat să iasă în fața patentarilor care protestau. Unii credeau că ar putea să-i fi fost frică să vorbească la direct despre intențiile sale. Astfel, protestele vor continua. Vor fi sabotate toate încercările guvernanților de a discuta la interminabil”, anunță patentarii.

Reamintim că pe 13 iulie curent, zeci de oameni de afaceri au protestat în faţa clădirii Guvernului. Micii antreprenori au venit să ceară executivului deblocarea reformelor cu privire la micul business și a aduce la realitate instituțiile guvernamentale. Oamenii au venit la Chişinău de prin toate raioanele ţării şi spun că vor protesta până nu vor obţine un răspuns pozitiv.