energie electrică

EXCLUSIV! Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica

Corina Bezer

Astfel, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Transelectrica (TEL) a avut în discuție aspectul interconectării rețelelor de transport de energie dintre România și Republica Moldova. Desigur, nu era pe ordinea de zi, dar la întrebarea unui acționar în vârstă, deținător a numai 10 acțiuni, contravaloarea a puțin peste 200 de lei, conducerea companiei a furnizat câteva informații cu privire la stadiul cooperării în domeniu dintre entitățile de profil de peste cele 2 maluri ale Prutului.

Din punct de vedere tehnic, interconectarea se poate face prin investiții la Moldelectrica și nu există impedimente, chiar dacă în prezent sistemul energetic din Republica Moldova este echilibrat cu cel din Ucraina și din Federația Rusă. 
Moldelectrica ar avea nevoie de investiții în sisteme de protecție și sisteme de automatizare pentru a putea realiza conectarea sincron la sistemul energetic al Uniunii Europene, iar Transelectrica deja oferă suportul tehnic și consultanța legislativă necesare acestui obiectiv. Efortul este ca Moldelectrica să devină compatibilă cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie ENTSO-E. „Suntem deja ambasadorii Republicii Moldova pentru interconectarea sincron, inferent dacă vom fi acționar sau nu”, a declarat directorul general Popescu. Transportatorul energetic din România are ca obiectiv realizarea unei interconectări în proporție de 10% cu Europa până în anul 2020 și de 15% până în 2030, după cum lucrează pentru un mai bun acces al excesului de energie din zona de sud-est, unde este și centrala nuclear-electrică de la Cernavodă către nord-vest și nord-est, ambele zone deficitare din punctul de vedere al energiei.