Experţii ruşi, în inspecţie la companiile transnistrene din industria alimentară
Reprezentanții administrației de la Tiraspol au avut o întrevedere cu experţii Rospotrebnadzor. Întâlnirea a avut loc în contextul punerii în aplicare a înțelegerilor la care s-a ajuns în timpul vizitei delegației transnistrene la Moscova, în ianuarie anul curent. Amintim că noi restricții pentru agenții economici moldoveni au fost impuse de Rusia. Rosselhoznadzor a suspendat certificarea pentru cinci din opt exportatori moldoveni de carne în Rusia. Serviciul Federal pentru Control Veterinar şi Fitosanitar al Rusiei și-a motivat decizia prin faptul că agenții economici vizați nu au mai livrat producţie în Federația Rusă timp de 18-36 luni şi din acest motiv Rosselhoznadzor nu a putut efectua controlul veterinar al producţiei şi nu a putut-o supune monitorizării.
Potrivit experţilor, Moldova a decis să adopte Acordul de Asociere şi, ca rezultat, Federaţiei Ruse nu i-a rămas decât să impună bariere de comerţ.
De cealaltă parte, ministrul economiei, Octavian Calmîc, a declarat că relația Republicii Moldova cu piața CSI este în declin din anul 2006, atunci când pentru prima dată Rusia a început să aplice măsuri tarifare şi netarifare faţă de produsele de origine moldovenească. Ministrul Economiei a mai afirmat că măsurile rusești au accelerat scăderea exporturilor din 2013, ponderea lor în totalul exporturilor ajungând, în 2016, la 12%, față de 55%, cât reprezintă exporturile în Uniunea Europeană. Aceste date statistice combat afirmațiile lui Igor Dodon potrivit cărora, după semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, în 2014, R. Moldova a pierdut piața rusă, fără să-și mărească exporturile pe cea europeană.
„În structură, avem UE – 1,2 miliarde de dolari, deci constituie 65 la sută dintre exportul nostru, fiind în creştere cu 7,2% şi CSI – 380 de milioane de dolari, fiind în descreştere adiţională încă minus 16,2%”, a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.
Oficialul a ţinut, de asemenea, să-l contrazică pe preşedintele moldovean, care a spus la Moscova că Acordul de Asociere cu UE nu ar fi adus beneficii Republicii Moldova şi ar trebui anulat.
„Nu există riscuri sau elemente de îngrijorare că produsele din UE afectează într-un mod direct sau indirect produsele fabricate în RM. Pe de altă parte, ceea ce se importă din UE sunt tehnologii, echipamente investitionale, care sunt utilizate de producătorii noştri”, a adăugat Calmâc.
Menţionăm că exportul de carne în Rusia va putea fi reluat doar în baza rezultatelor inspectării efectuate la întreprinderi de către autoritatea competentă de supraveghere veterinară a RM şi după ce Rosselhoznadzor va analiza actul de control prezentat.