Experții sunt îngrijorați de adoptarea legii cu privire la amnistia fiscală
Potrivit experţilor, amnistia de capital propusă de Parlament ar putea duce la o legalizarea și perpetuarea în funcţie a funcţionarilor corupţi, fapt ce vine în contradicţie cu obiectivele luptei împotriva corupţiei, prin faptul că instituţiile de resort nu vor putea verifica provenienţa activelor declarate.
„Se creează pârghiile necesare pentru anumiţi funcţionari publici rău intenţionaţi, care au comis acte de corupţie să-şi legalizeze activele obţinute în mod ilicit şi articolul 10 din proiectul de lege, care este şi cel mai problematic din acest document, garantează că statul nu va putea investiga provenienţa acestor active care urmează a fi declarate”, a declarat Adrian Lupușor, director executiv Expert Grup.
Printre principalele riscuri ale aprobării acestei legi se numără cel de creştere şi mai puternică a evaziunii fiscale, a corupţiei şi a spălării de bani, precum şi înrăutăţirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, prin subminarea principiilor statului de drept.
„Stimaţi deputaţi, nu se votează un text în bază de promisiuni. Se votează un text care este scris clar. Ceea ce avem noi în aceste două proiecte de lege avem un risc major de a legifera de fapt actele de corupţie care au fost comise anterior, inclusiv în sectorul public şi acest lucru nu ne va permite să avem o curăţare a sistemului”, a declarat Nadejda Hriptievschi, director de programe al Centrului de Resurse Juridice din Moldova.
În această ordine de idei, experţii propun retragerea acestui proiect de lege şi demararea unor reforme complexe cu scopul diminuării economiei tenebre.
„Proiectele de lege practic încalcă angajamentele pe care RM şi le-a asumat în contextul acordului de asociere, în special cu privire la cerinţa de transparenţă a activelor. Proiectele de legi reduc la zero eforturile depuse pe parcursul anului 2016 în ceea ce ţine promovarea integrităţii în sectorul public şi consolidarea imaginii sistemului financiar bancar”, a adăugat Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici şi Reforme Europene.
Amintim că Parlamentul a votat vineri legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. Aceasta prevede că persoanele fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile nu vor fi sancţionate dacă o vor face până la 15 aprilie 2017 şi vor plăti în favoarea statului 2% din valoarea averii nedeclarate.