Gazoductul Iași Ungheni

Finanțare din partea BERD și BEI pentru gazoductul Ungheni – Chișinău

Corina Bezer

„Pentru noi este astăzi o sărbătoare, probabil este unul din cele mai importante evenimente ale anului 2016, atunci când după un efort considerabil care l-au făcut experţii Ministerului Economiei, experţii BERD, BEI, precum şi cu suportul Comisiei Europene, ne apropiem de realizarea practică a gazoductului Ungheni – Chişinău”, a declarat Octavian Calmâc, ministrul Economiei. 

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova. Costul total al proiectului este estimat la 113 milioane de euro. Anterior, UE oferise deja un grant de 7 milioane de euro pentru construcţia primei faze a proiectului, cea între Iaşi şi Ungheni.

„La etapa curentă avem o acoperire financiară suficientă pentru a demara lucrările acestui proiect. Suntem în prezent la faza de proiectare propriu-zisă a gazoductului. Avem parte astăzi de acoperire financiară şi aduc mulţumiri tuturor partenerilor noştri de dezvoltare pentru care am reuşit să acumulăm în total peste 92 de milioane de euro”, a conchis ministrul economiei.

În acelaşi timp, oficialii europeni afirmă că gazoductul Ungheni-Chişinău va asigura independenţa energetică a Republicii Moldova atât prin liberalizarea pieţii gazelor naturale din ţară, cât şi prin integrarea acesteia în sistemul energetic european. Amintim că în 2014 a fost inaugurat Gazoductul Iași-Ungheni, dar, în virtutea parametrilor tehnici existenți, se importă prin acest gazoduct doar puțin peste 1,1 milioane de metri cubi de gaze naturale din România. După construcția fazei a doua a gazoductul va avea o capacitate maximă de transportare de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.