Guvernul a aprobat un program de reparaţie a drumurilor

Guvernul a aprobat un program de reparaţie a drumurilor

Victoria Muntean

Programul de reparație a drumurilor publice naționale și locale, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, a fost aprobat miercuri de Guvern. Pentru realizarea acestuia, Legea bugetului de stat prevede alocarea unei sume totale de circa 1,4 miliarde de lei.

„Programul a fost elaborat în temeiul Legii bugetului de stat pe anul 2020 și include două subprograme. Subprogramul de reparație a drumurilor publice naționale, pentru implementarea căruia vor fi alocați 250 000,0 mii lei, prevede efectuarea reparației capitale a 86,3 km de drumuri. Iar pentru subprogramul de reparație și întreținere periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor au fost distribuite 1 125 000,0 mii lei. Activitățile planificate în cadrul acestui subprogram presupun îmbunătățirea a 906 km de drumuri din circa 900 localități din republică, sectoarele fiind selectate conform propunerilor Autorităților Publice Locale de nivelul I”, explică reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI).

În același timp, premierul Ion Chicu a cerut ministrului de Interne, Pavel Voicu, și celui al Justiției, Fadei Nagacevschi, să vină, în următoarea săptămână, cu un proiect de lege, astfel încât să fie înăsprite amenzile pentru cursele auto ilegale. „Sunt atentate la viața cetățenilor”, a spus oficialul.

„În legătură cu ultimele evenimente care reapar din când în când pe drumurile naționale, aceste întreceri, competiții neautorizate organizate de unele grupuri de cetățeni iresponsabili, am discutat în privința amendării legislației, pentru a înăspri amenzile respective. Aceste competiții sunt crime, atentate evidente la viața oamenilor și trebuie tratate de legislația RM ca atare – atentat la viața cetățenilor. Să pregătiți proiectul respectiv pentru ședința următoare”, a declarat prim-ministrul în cadrul ședinței Guvernului din 20 mai.

Solicitarea vine după ce un grav accident s-a produs în noaptea de 18 mai, în capitală. Două persoane au murit, iar șoferul care ar fi provocat tragedia a fost reținut, fiind plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.