Interconectarea energetică cu România - beneficii pentru Republica Moldova

Interconectarea energetică cu România – beneficii pentru Republica Moldova

Corina Bezer

Potrivit experţilor, în condiţiile în care circa 79 la sută din energia electrică din Republica Moldova este importată, sectorul energetic este vulnerabil din cauza corupţiei, abuzurilor şi dependenţei de furnizorii nesiguri. Astfel, interconectarea energetică cu România va asigura diversificarea surselor de energie, va determina toţi participanţii de pe piaţă să concureze unii cu ceilalţi, oferind o mai mare securitate energetică Republicii Moldova. „Principalul avantaj este că ai de unde alege. Deci, consumatorul trebuie să poată să aleagă orice furnizor vrea. În acest moment, acesta poate să aleagă doar pe partea de import, poţi să alegi doar între Cuciurgan şi Ucraina. În momentul în care vor interveni şi furnizori din România, vor fi pur şi simplu mai multe opţiuni. Şi asta înseamnă securitate energetică”, a declarat pentru Liber TV Ana Otilia Nuţu, expert pe energie de la Expert-Forum din România. 

Experţii relevă faptul că şansa interconectării pe energie electrică este faptul că proiectul ar putea atrage investiţii sau credite private. Pentru aceasta, autorităţile din Republica Moldova trebuie să ţină cont de o serie de recomandări.  „Avem nevoie de un reglementator puternic care face regulă în sector şi nu se ocupă doar de politica tarifară, dar intervine atunci când regulile concurenţiale sunt încălcate şi totodată avem nevoie de reguli foarte clare de joc astfel ca furnizorii să pătrundă pe piaţă şi să se simtă confortabil. Interconectarea energetică înseamnă mai multă securitate energetică pentru Republica Moldova, înseamnă preţuri mai mici pentru consumatori şi înseamnă curăţirea sistemului de tot felul de scheme dubioase, actori dubioşi”, a declarat expertul Denis Cenuşă. 

La eveniment a fost prezent şi Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, care a remarcat faptul că odată cu semnarea Memorandumului dintre Guvernul României şi Republica Moldova în 2015 şi aprobarea strategiei energetice a Republicii Moldova până în anul 2030, discuţiile pe marginea interconectărilor au avansat esenţial, devenind o prioritate asumată politic.

„Asigurarea operaţionalizării la capacitate optimă a interconectărilor energetice reprezintă o prioritate strategică pentru Guvernul României. Cu sprijinul puternic al României, problemele de interconectare şi anume gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău au fost incluse anul trecut în lista proiectelor de interes reciproc al Uniunii Europene. E vorba de creşterea securităţii diversificării şi furnizării surselor de aprovizionare. Republica Moldova nu va mai depinde de un singur furnizor de energie electrică atât în ceea ce priveşte gazele naturale, cât şi în ceea ce priveşte energia electrică”, a declarat Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Potrivit Guvernului, suma necesară pentru realizarea proiectelor de interconectare energetică este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.