...

Octavian Calmîc participă la reuniunea miniștrilor economiei ai Parteneriatului Estic

Elena Mudrâi

 În cadrul reuniunii, la care participă miniștrii economiei din Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, precum și reprezentanți ai diferitor structuri UE, se va discuta despre reformele economice care pot contribui la provocarea potențialului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), modul în care IMM-urile pot profita mai bine de noile oportunități comerciale prin integrarea în cadrul lanțurilor europene și regionale de valoare și modul în care UE sprijină IMM-urile din țările partenere.

În acest context, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc va prezenta experiența Republicii Moldova în direcția dezvoltării și susținerii IMM-urilor, precum și politicile promovate de autoritățile de la Chișinău în direcția respectivă. Octavian Calmîc va avea o întrevedere cu Katarina Mathernova, directorul general adjunct pentru Politica de vecinătate şi Negocieri de extindere a Comisiei Europene, pentru a discuta despre evoluțiile înregistrate în negocierile cu Fondul Monetar Internațional(FMI) și perspectivele de asistență UE.

La Kiev, ministrul Economie, Octavian Calmîc va avea un șir de întrevederi bilaterale cu omologii din alte state, la care v-a discuta aspectele colaborării bilaterale, extinderii cooperării comercial-economice și posibilitatea implementării unor proiecte investiționale de interes reciproc.

La întrevederea cu omologul său ucrainean, prim-viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv, vor fi reluate discuțiile privind funcționarea Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk, recapitularea activității Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică, problema aplicării cotelor la importul unor produse din țara vecină. 

 Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus. Proiectul a fost inițiat de Polonia și Suedia în 2008, iar primul summit a avut loc la data de 7 mai 2009, la Praga.