...

Republica Coreea este interesată să dezvolte relațiile comercial-economice cu Republica Moldova

Elena Mudrâi

În opinia viceprim-ministrului Octavian Calmîc, la moment, nu este folosit la maxim potențialul existent pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice și un imbold în această direcție ar fi impulsionarea negocierilor pe marginea Acordului între Guvernele Moldovei și Coreea privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, precum și cooperarea economică.  

În acest context, ministrul Economiei a menționat că semnarea acestor documente va permite crearea unor platforme eficiente în realizarea unor proiecte investiționale în diferite domenii de interes reciproc, în special, în sectorul energetic, agro-alimentar, infrastructură.

Octavian Calmîc a îndemnat companiile coreene să vină cu proiecte investiționale în Republica Moldova, folosind ca platforme zonele economice libere, care oferă cele mai avantajoase condiții fiscale, vamale și de alt ordin pentru dezvoltarea afacerilor.

”Republica Moldova poate deveni un pod, foarte eficient, de legătură între piața asiatică și cea europeană pentru companiile coreene”, a spus ministrul Economiei.

La rândul său, ambasadorul Lee Yang Goo a menționat că Republica Coreea este interesată să dezvolte relațiile comercial-economice cu Republica Moldova pe toate dimensiunile, inclusiv prin realizarea proiectelor investiționale. Mai mult, diplomatul coreean a accentuat că autoritățile de la Seul sunt dispuse să acorde suport Republicii Moldova în pregătirea cadrelor prin intermediul diferitor programe de instruire,care se vor baza pe sectorul IT, energetic,  organizate atât la Chișinău, cât și la Seul. 

În acest sens, ambasadorul Lee Yang Goo a lansat o invitație Ministerului Economiei de a participa, în luna octombrie, la Business forumul ucraino-coreean, cu o prezentare a posibilităților investiționale ale Republicii Moldova.

 Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Coreea în anul 2015 a înregistrat suma de circa 23  de milioane de dolari SUA, deținând astfel o pondere de 0,4% în comerțul total al țării noastre. Exportul de mărfuri realizat în anul trecut este în creștere de trei ori în comparație cu anul 2014, iar importul a însumat circa 23 de milioane de dolari SUA  înregistrând o descreștere esențială cu 41%.