ss

Republica Moldova a semnat trei acorduri în sumă de 100 mln euro pentru modernizarea sistemului energetic

Corina Bezer

Potrivit MOLDPRES, Asociația Internațională de Dezvoltare va acorda Republicii Moldova două finanțări în sumă de 47,9 milioane de euro și 13,1 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului energetic din Moldova. BERD va oferi un o finanțare nerambursabilă în sumă de 40 milioane de euro pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”.

Banii vor fi utilizați pentru construcţia staţiei back-to-back în Vulcăneşti și a unei linii de transport aeriene de 400 kV care va interconecta sudul Republicii Moldova cu Chişinăul.

„Sunt trei acorduri de finanțare a unui proiect foarte important pentru reducerea dependenței energetice a Republicii Moldova și asigurarea securității energetice a țării”, a declarat ministrul Finanţelor, Natalia Gavrilița. Oficialul a adăugat că acest proiect este elaborat în comun de Guvern, BERD, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială și Uniunea Europeană. „Este un proiect strategic pentru Republic Moldova”, a menționat ministrul Finanțelor.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, a apreciat proiectul de interconectare energetică cu România drept un proiect de importanță primordială „care va crește competitivitatea pieței de electricitate prin construcția stației de la Vulcănești, care va interconecta rețelele din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeană”.

„Este un pas înainte în conectarea sistemului energetic cu rețelele din Europa și va contribui în mod extraordinar la securitatea energetică a Republicii Moldova. Mă bucur că și UE este partener în susținerea acestui proiect, important pentru țară și oamenii săi”, a afirmat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. 

Șefa biroului BERD din Republica Moldova, Angela Sax, a subliniat că prin semnarea acordurilor autoritățile moldovene se pot convinge de susținerea de către partenerii de dezvoltare a procesului de reforme în  Moldova.

La rândul ei, Arina Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale în Republica  Moldova, a spus că prin semnarea celor trei acorduri se pune fundamentul unei mai mari asigurări a securității energetice a Moldovei. Oficialul BM a declarat că speră ca lucrările să fie efectuate rapid, ca cetățenii Republicii Moldova să poată resimți cu adevărat impactul acestui proiect, inclusiv prin tarife.

Costul total al proiectului de interconectare constituie 270 milioane de euro, care constă din două module de conversie de configurație back-to-back cu o capacitate totală instalată de 600 MW situată la Vulcănești și o linie de transport al energiei electrice de 400 kV între stațiile electrice Vulcănești și Chișinău, inclusiv extinderea stației 400 kV din Vulcănești și modernizarea stației 330 kV din Chișinău. Preliminar, s-a convenit că Banca Mondială va finanța consolidarea internă: extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești – Chișinău, iar construcția stației din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și Uniunea Europeană.