Gazoduct, gaz

Republica Moldova va putea primi gaze prin coridorul transbalcanic la 1 ianuarie 2020

12-12-2019 16:08

Republica Moldova va fi gata, de la 1 ianuarie 2020, sa primească gaze prin coridorul Transbalcanic, după ce a fost reconstruită conducta magistrală ȘDKRI (Șebelinca-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail), așa încât să fie asigurate condițiile de recepționare a gazelor naturale în sens invers prin stația de măsurare a gazelor SMG Căușeni.

Potrivit unui comunicat de presă al SA „Moldovagaz”, aceasta este prima alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, având în vedere incertitudinea tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport de gaze a Ucrainei. Prin intermediul acesteia, circa 700 de mii de consumatori din țară vor fi asigurați cu gaze naturale.

Furnizarea de gaze naturale în sens invers va fi asigurat de Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina și Republica Moldova. Lucrările de reconstrucție se vor încheia la 20 decembrie. Acestea au costat circa zece milioane de lei.

Costurile lucrărilor efectuate la SMG Căușeni nu vor influența creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, a anunțat SA „Moldovagaz”.