Astfel, dacă ai peste 18 ani, deții buletin românesc cu domiciliul în zona rurală sau urbană (excepție București și județul Ilfov), te-ai aflat în ultimele 12 luni în afara României, ai o idee de afacere non-agricolă și ai studii de specialitate, experiența necesară sau ai absolvit cursuri în domeniul în care dorești să îți începi afacerea, atunci Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație te invită să aplici la adresa www.diasporaintreprinzatoare.ro.
Într-un interviu acordat portalului Liber TV, președintele executiv al Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație, a declarat că cei care vor aplica la proiect vor beneficia de suport pentru înființarea firmei, cursuri online de formare antreprenorială, sprijinirea și monitorizarea afacerii tale, pe toată perioada implementării proiectului. „Oferim oportunitatea de a finanța businessul deschis de cetățeni români din afara granițelor țării. Se acceptă o idee de afaceri din orice domeniu non-agricol și să nu fie exclusă de lege. Un avantaj al acestui proiect este că firma se fondează după ce se câștigă planul de afaceri. Până atunci există un curs, care se face online cu traineri profesioniști”, a declarat Iulian Popescu.
Iulian Popescu mai spune că așteaptă ca peste 200 de persoane să aplice la acest proiect, iar cel puțin 40 dintre acestea vor primi finanțare. „Afacerea se implementează pe parcursul unui an. Vom declara persoanele câștigătoare la sfârșitul lunii septembrie sau chiar în luna octombrie. Vor fi persoane care vor monitoriza și vor consilia participanții la proiect pe toată durata implementării acestuia. Scopul pentru care a fost creat acest program este de a aduce românii de peste granițe să vină acasă să investească”, a adăugat Iulian Popescu.
Etapele proiectului sunt următoarele:
1. Înscrierea în proiectul Diaspora întreprinzătoare. Toți cei care doresc să se înscrie în proiect trebuie să se înregistreze online pe site-ul proiectului și să se asigure că îndeplinesc condițiile de eligibilitate.
2. Participare sesiuni formare anteprenorială. Persoanele înscrise participă la sesiuni de informare și dezvoltare a competențelor antreprenoriale pentru crearea planului de afaceri.
3. Crearea și depunerea planului de afaceri. După perioada de formare, planul de afaceri este elaborat conform standardelor proiectului și poate fi depus pentru validare și înscriere.
4. Primirea răspunsului pentru proiectul depus.
Proiectul este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și Guvernul României.