com

Volumul vânzărilor pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice a crescut, în anul 2015, cu mai bine de 120 mil. lei

Corina Bezer

Această creştere este  determinată, în temei, de dezvoltarea rapidă a pieţei serviciilor de acces la Internet mobil şi fix. Despre aceasta au comunicat responsabili din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) la conferința de presă din data de 14 aprilie, conferinţă prilejuită de lansarea Raportului ANRCETI ”Evoluția pieței de comunicaţii electronice în anul 2015”.

ANRCETI organizează asemenea conferințe anual, al optulea an la rând, în scopul informării participanţilor la piaţa de comunicaţii electronice, inclusiv a consumatorilor de servicii, despre situaţia de pe segmentele acestei pieţe, pentru ca aceștia să cunoască mai bine tendințele și perspectiva dezvoltării sectorului de comunicaţii electronice.

Conform prezentării expuse la conferință de Roman Bahnaru, consultant în cadrul Direcției Executive Reglementări a ANRCETI, unele din cele mai solicitate servicii în anul 2015 au fost serviciile de acces la Internet mobil şi fix. Timp de un an numărul total al utilizatorilor acestor servicii a sporit cu 4,4% și a însumat 2 mil. 294,4 mii, dintre care 1 mil. 760 mii – utilizatori ai serviciilor de acces la Internet mobil și 534,4 mii – abonați la serviciile de Internet fix. Rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil, raportată la 100 de locuitori, s-a ridicat la 49,4%, iar a serviciilor de acces la Internet fix – la 15%. Totodată, vânzările pe piața serviciilor de acces la Internet mobil au crescut cu 20,1% și au însumat 579,1 mil. lei, iar cele ale serviciilor de Internet fix – cu 11,8% și au atins pragul de 1 mld. 50 mil. lei, depășind, pentru prima dată, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de telefonie fixă (în anul 2015 – 1 mld. 18,4 mil. lei).

Datele ANRCETI arată că în perioada de referință moldovenii au descărcat un volum mai mare de date şi au utilizat mai frecvent dispozitivele mobile pentru accesarea Internetului, inclusiv prin intermediul rețelelor 4G/LTE. De menționat că în anul 2015 rata de acoperire a populației republicii cu semnal radio provenit din rețelele 4G/LTE a crescut de 2,5 ori și a ajuns la 84%, iar numărul abonaților la serviciile 4G a sporit de mai bine de patru ori: de la 32,9 mii, în 2014, la 132,7 mii, în 2015. Traficul mediu lunar per utilizator de Internet prin intermediul telefonului mobil/smartphone a crescut de peste 2,5 ori: de la 133 MB la 358 MB, iar traficul per abonat la serviciile de acces dedicat la Internet mobil (prin modemuri/carduri/USB) a sporit cu 16,2% și a însumat 9,3 GB.  

Cu referință la accesul la Internet fix, reprezentantul ANRCETI a precizat că 60,5% din abonații la acest serviciu locuiesc în mediul urban și 39,5% – în mediul rural. Dacă pe țară rata medie de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix, raportată la 100 de gospodării casnice, este de 45%, atunci în mun. Chișinău și Bălți acest indicator alcătuiește 79% și, respectiv, 50%, iar în majoritatea raioanelor – 30 – 37%. Mai bine de jumătate din numărul total de abonați (54,1%) utilizează Internetul în baza tehnologiei FTTx  (Fiber to the premises), care le asigură o viteză sporită de navigare pe net. Analiza conexiunilor la Internet fix în funcție de viteza de transfer a datelor relevă că cea mai importantă creștere a fost înregistrată pe segmentul conexiunilor care permit viteze mari cuprinse între 30 Mbps și 100 Mbps. Numărul abonaților care beneficiază de acest tip de conexiuni a crescut, față de anul 2014, cu 86% și a ajuns la 176,2 mii.

Calculele ANRCETI arată că, în anul 2015, un consumator de servicii de comunicații electronice – persoană fizică a achitat în medie lunar: pentru serviciile de telefonie fixă – 32 lei (-6 lei, față de 2014), pentru serviciile de telefonie mobilă – 52,7 lei (+0,7 lei), pentru serviciile televiziune contra plată – 57 lei (-1 leu), pentru serviciile de acces dedicat la Internet mobil – 111 lei (+24 de lei) și pentru serviciile de acces la Internet fix – 181 lei (+6 lei).

Conform estimărilor ANRCETI, piaţa serviciilor de acces la Internet mobil şi fix va continua să fie și în anul 2016 cea mai dinamică piaţă în sectorul comunicațiilor electronice. Trendul ascendent al acestei pieţe este stimulat de creșterea cererii pentru serviciile de acces la Internet, de dezvoltarea infrastructurii de acces la Internet în baza tehnologiilor 3G și 4G, precum și în baza fibrei optice, de tot mai multe oferte avantajoase și atractive pentru utilizatori.