Zona de Liber Schimb, impact pozitiv pentru exporturile din Republica Moldova
Experţii germani consideră că, începând cu anul 2004, exporturile moldoveneşti către piaţa europeană au crescut cu mai mult de 10 la sută pe an. Ca urmare a tendinţei, în prezent, Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Astfel, 65 la sută din exporturile totale sunt destinate către UE, în timp ce importurile constituie 49 la sută.
„Exporturile către Uniunea Europeană au crescut foarte mult, mai exact cu 27%. Aşadar, în termeni cantitativi, exporturile au crescut datorită mai multor factori. Cred că Acordul de Liber Schimb a avut un impact pozitiv în primul an de implementare şi ne aşteptăm ca acest impact să crească în continuare”, a declarat RICARDO GIUCCI, expert economic.
„Uniunea Europeană este cel mai important partener pentru exporturile din Republica Moldova”, a menționat WOLDEMAR WALTER, expert economic.
În acelaşi timp, experţii susţin că intensificarea comerţului cu Uniunea Europeană nu s-a desfăşurat în detrimentul Rusiei, aşa cum încearcă să manipuleze unele voci. Scăderea exporturilor către Moscovba s-a datorat sancţiunilor impuse Moldovei, dar şi crizei economice acute din Rusia.
„De ce exporturile către Rusia au scăzut? E o cauză foarte simplă şi anume că Rusia a trecut printr-o criză economică în ultimii doi ani, rubla rusească s-a devalorizat. Rusia a trecut printr-o recesiune timp de mai mulţi ani”, a mai spus RICARDO GIUCCI, expert economic.
Experţii susţin că autorităţile trebuie să-şi unească eforturile pentru a promova Acordul de Liber Schimb şi să nu-l conteste. În cazul în care Acordul de Liber Schimb este pus la îndoială, Republica Moldova riscă să-şi piardă investitorii din cauza instabilităţii politice.