„Au fost discuții dificile”. Rusia și Ucraina au finalizat prima rundă de negocieri

Corina Bezer

Oficialii din Rusia şi Ucraina au încheiat luni discuţiile de pace şi se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări suplimentare înainte de o a doua rundă de negocieri, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Ucraina nu este pregătită să se supună, ori să capituleze în fața Rusiei, a replicat ministrul ucrainean de Interne după prima rundă de negocieri între delegațiile Moscovei și Kievului. Discuţiile s-au desfăşurat în trei reprize şi au durat în jur de 6 ore.

„Părţile au stabilit o serie de priorităţi şi teme care necesită anumite decizii”, înainte de o a doua rundă de discuţii, a declarat Podoliak.

Delegaţia ucraineană la negocierile din oraşul belarus Gomel a sosit în cursul dimineţii, cu mai multe elicoptere ale armatei belaruse. Ucrainenii au fost preluaţi de la graniţă. Încă de la început aceştia au spus clar care sunt pretenţiile lor: încetarea imediată a focului, retragerea trupelor ruseşti din ţară, dar şi din Crimeea şi din regiunile Luhansk şi Doneţk, controlate de separatişti.

O nouă întâlnire va avea loc în zilele următoare, a precizat Sluţki, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma, pentru televiziunea rusă de stat.

Amintim că astăzi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o cerere oficială pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană.