CEO-ul Ryanair susține că la bordul avionului deturnat de regimul Lukașenko fuseseră infiltrați agenți ai KGB din Belarus
Michael O’Leary CEO al Ryanair spune că „pare că intenția autorităților a fost reținerea jurnalistului și persoanei care îl acompania. Noi credem că din avion s-au debarcat și agenți ai KGB”.
Remarcile acestuia reprezintă prima confirmare oficială a informațiilor conform cărora patru alți pasageri au coborât din avion la Minsk, după aterizarea de urgență a aeronavei. Se crede, din acest motiv, că Protasevici era urmărit de serviciile din Belarus înainte ca avionul să fie deturnat.
Protasevici călătorea împreună cu iubita sa, Sofia Sapega. Sapega, studentă la o universitate din Lituania, este din Rusia și a fost și ea oprită de autoritățile din Belarus, însă nu se știe încă dacă și ea a fost arestată sau acuzată de vreo infracțiune. Universitatea din Lituania la care Sapega își pregătea lucrarea de disertație a cerut eliberarea ei.
Belarusul a trimis, duminică, un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.
Deturnarea cursei Ryanair va fi discutată luni, la reuniunea Consiliului European. Adina Vălean, comisar pentru transporturi, a declarat că Executivul de la Bruxelles va propune companiilor aeriene din statele membre să evite spațiul aerian al Belarusului. Ea a mai spus că va face o investigație amănunțită, dar din informațiile pe care le are, nimic n-ar fi justificat deturnarea la Minsk a cursei Atena – Vilnius a companiei Ryanair. În cazul unei urgențe, cel mai apropiat aeroport era cel din Vilnius.
Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena – Vilnius. Mai avea 2 minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk. Motivul oferit ulterior: o alertă – falsă – privind existența unei bombe la bord.
Cine este Roman Protasevici
Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor.
În octombrie 2020, Roman Protasevici, alături de un alt fondator al canalului Nexta, Stepan Putilo, au fost declarați „extremiști” printr-o decizie a Curții Supreme din Belarus. Ei sunt acuzați că au organizat protestele și au generat ură socială.
În noiembrie, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.
Apoi, în februarie 2021, Belarusul a transmis Poloniei o cerere de a-i extrăda pe Putilo și Protasevici, motivând că cei doi figurează pe lista persoanelor cu activități teroriste.
Protasevici riscă acum pedeapsa cu moartea, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania.