dd

DE ULTIMĂ ORĂ

(VIDEO) BREAKING NEWS! Un bloc cu nouă etaje din Otaci s-a prăbușit! Nu sunt victime

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. Din fericire nu sunt victime, întrucât locatarii au fost evacuați la timp.

Mai multe

epava, avion, Polnia, prăbușit, Rusia, să returneze

Consiliul Europei cere Rusiei să returneze Poloniei bordul avionului prezidenţial, prăbuşit la Smolensk

Vineri, 12 octombrie 2018, 10:50

Consiliul Europei a emis o hotărâre în care solicită Rusiei să returneze Poloniei epava avionului Tupolev TU-154M, care se s-a prăbușit în aprilie 2010 la Smolensk, relatează vineri agenţia poloneză PAP.

La 10 aprilie 2010, preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi zeci de oficiali guvernamentali şi militari au murit în catastrofa aeriană de la Smolensk, toate cele 96 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa. Rusia a refuzat de atunci să predea epava avionului, susţinând că ancheta în acest caz este în curs de desfăşurare.

„Refuzul continuu al autorităţilor ruse de a returna epava şi alte dovezi constituie un abuz de drept şi a alimentat speculaţiile dinspre partea poloneză potrivit cărora Rusia are ceva de ascuns în acest caz”, se arată în document.

Hotărârea solicită Federaţiei Ruse „să predea Poloniei epava avionului Tu-154M fără întârziere”, în conformitate cu anexa 13 a Convenţiei de la Chicago, întrucât ancheta tehnică privind siguranţa aeriană s-a încheiat în ianuarie 2011 odată cu publicarea raportului Comitetului interstatal al aviaţiei ruse din 12 ianuarie 2011.

Documentul a fost redactat de către deputatul olandez, Pieter Omtzigt, din Partidul Popular European. Elaborarea hotărârei a durat câţiva ani.