alegeri europarlamentare

În Republica Moldova vor fi deschise 36 de secții de votare, dintre care 12 la Chișinău, în cadrul alegerilor europarlamentare

Ana Maria Madan

Ministerul Afacerilor Externe român a publicat lista secțiilor de votare din străinătate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Astfel, o secție de votare va fi deschisă la Durlești, două la Bălți.

De asemenea, alegătorii sunt așteptați la urne în cadrul secțiilor de votare ce vor fi deschise câte una în 19 raioane din țară.

alegeri europarlamentare

alegeri europarlamentare

alegeri europarlamentare

alegeri europarlamentare

Cetățenii români care în ziua votului se află în străinătate vor putea vota la una dintre cele 441 de secții de votare. Acestea sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații. Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franța (17), Austria (9), Belgia (8).

Menționăm că la acest scrutin Ministerul Afacerilor Externe organizează un număr record de secții de votare. Astfel, prin comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 și 2007 – când au fost organizate 190 de secții), anul acesta se organizează cu 251 mai multe secții de votare. Comparativ cu referendumul național pentru revizuirea Constituției din 2018 (378 de secții), vor fi organizate 63 de secții în plus, iar în comparație cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secții), cu 24 mai multe secții de votare.

Lista secțiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate.