rusia siria razboi

Moscova amenință: nu putem exclude un posibil război între SUA și Rusia

Vineri, 13 aprilie 2018, 08:27

Moscova a avertizat Casa Albă că un război între Rusia și SUA ar putea fi greu de evitat în cazul în care SUA va lansa un bombardament asupra Siriei, din cauza presupusului atac chimic de săptămâna trecută, scrie BBC.

„În prim-plan este evitarea unui război”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. Oficialul a acuzat Washingtonul că ar putea provoca un război de amploare și a solicitat americanilor să renunțe la ideea de a lansa rachete asupra Siriei.

Casa Albă a anunțat că președintele american, Donald Trump, nu a luat deocamdată o decizie în acest sens. Acesta continuă discuțiile cu omologul său francez, Emmanuel Macron și cu premierul britanic, Theresa May.

Între timp, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a trimis mai mulți experți în Siria. Aceștia urmează să dea un verdict ferm cu privire la cel mai recent atac chimic lansat de regimul Assad.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că cel puțin 70 de oameni au murit în urma unui atac chimic asupra orașului Douma, care ar fi avut loc săptămâna trecută. Președintele Bashar al-Assad, susținut de Rusia, neagă existența atentatului și susține că dosarul ar fi fabricat de coaliția occidentă, în frunte cu SUA, care au nevoie de un pretext pentru o intervenție militară.

Joi, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că deține dovezi care confirmă că guvernul sirian a atacat orașul Douma cu arme chimice. Liderul de la Paris a evitat, însă, să ofere mai multe detalii.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a avertizat că va ataca Siria, ca răspuns la atrocitățile comise de președintele Assad. Moscova a amenințat că va doborî orice rachetă lansată de Washington.