preşedintelui Vladimir Putin

Planul lui Vladimir Putin de a reduce rolul dolarului devine realitate

Victoria Muntean

Cota euro în exporturile ruseşti a crescut pentru un al patrulea trimestru la rând, în detrimentul monedei americane, potrivit datelor băncii centrale. Euro aproape că a depăşit dolarul în comerţul cu Uniunea Europeană şi China, iar comerţul cu ruble cu India s-a majorat. Cota dolarului în tranzacţiile de import a rămas neschimbată la aproximativ o treime.

„A existat un stimulent puternic pentru schimbare, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru partenerii săi comerciali”, a spus Dmitri Dolgin, economist la ING Bank din Moscova. „Şi Uniunea Europeană se confruntă acum cu presiunile comerciale din partea Statelor Unite”, ceea ce îi împing să încerce să îşi reducă dependenţa faţă de dolar, a spus Dolgin.

Rusia se bazează în continuare pe dolar pentru mai mult de jumătate din comerţul său internaţional anual de 687,5 miliarde de dolari, deşi mai puţin de 5% din aceste tranzacţii sunt spre Statele Unite.

Cota euro a crescut şi în comerţul anual al Rusiei cu China, în valoare de 108 miliarde de dolari, ajungând la peste o treime din deconturile de export în primul trimestru, de la aproape nimic la începutul anului 2018. Această schimbare, care acoperă vânzări de mărfuri şi contracte de stat, a fost accelerată de dezvoltarea infrastructurii de plată la banca centrală şi a altor creditori, potrivit Sofia Donets, economist la Renaissance Capital din Moscova.

"Tendinţa este probabil să continue, deoarece infrastructura pentru tranzacţiile în valute alternative se îmbunătăţeşte", a spus Donets, Renaissance Capital. „Totuşi, Rusia nu va putea renunţa la utilizarea dolarului, în special pentru comerţul cu petrol.”