Polonia este gata să găzduiască arme nucleare americane: Declarația vicepremierului polonez

Victoria Muntean

Vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ), a declarat  că ţara sa este dispusă să găzduiască focoase nucleare americane şi a pledat pentru creşterea cu 50% a numărului militarilor americani pentru consolidarea flancului estic al NATO, informează EFE.

Politicianul polonez a anuanţat că o astfel de iniţiativă ar trebui să pornească de la Washington şi că această posibilitate nu este deocamdată luată în calcul în mod activ.

Practic, ar avea sens să extindem prezenţa nucleară pe flancul estic”, a apreciat Kaczynski într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt. Totodata, Kaczynski a propus ca prezenţa trupelor americane în Europa să sporească de la 100.000 la 150.000, din care jumătate ar trebui să staţioneze cu titlu permanent în ţările din estul Europei, la graniţele cu Rusia.

„Polonia ar fi încântată dacă americanii şi-ar spori prezenţa în Europa de la numărul actual de 100.000 de militari la 150.000 în viitor, din cauza agresivităţii în creştere a Rusiei”, a declarat Jaroslaw Kaczynski.

După invazia Rusiei în Ucraina, NATO a răspuns prin creşterea prezenţei sale în regiune şi a anunţat luna trecută desfăşurarea a patru noi grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria.

În plus, Kaczynski a cerut crearea în Polonia a unui mare centru operativ al alianţei nord-atlantice, de la care să poată fi planificate şi conduse misiuni.