Polonia Ue

Polonia riscă să-și piardă dreptul de vot în UE pentru că nu respectă statul de drept

Daria Capațîna

 

„În pofida dialogului desfăşurat cu autorităţile poloneze de la începutul anului, Comisia consideră că principalele chestiuni care ameninţă statul de drept în Polonia nu au fost rezolvate. În consecinţă, le facem în prezent recomandări autorităţilor poloneze (…), astfel încât Curtea Constituţională din Polonia să îşi îndeplinească mandatul”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmersmans.

Astfel, Executivul UE a cerut Poloniei să implementeze în totalitate deciziile Curţii Constituţionale care prevăd ca cei trei judecători nominalizaţi în octombrie 2015, de legislativul precedent, să fie învestiţi în funcţie. Mai mult, cei trei magistraţi numiţi anul acesta de noua putere, fără nicio bază legală validă, să nu poată să îşi preia mandatele.

De asemenea, Comisia vrea ca toate sentinţele viitoare ale instanţei constituţionale să fie publicate automat, fără să depindă de Executiv sau Legislativ.

Bruxelles-ul a mai solicitat Poloniei să se asigure că orice nouă reformă a Curţii Constituţionale va respecta deciziile instanţei, va ţine cont de opiniile Comisiei Veneţia şi va asigura eficienţa funcţionării Curţii ca garant al Constituţiei.

realitatea.net