PREMIERĂ: UE va începe să furnizeze arme Ucrainei

Corina Bezer

Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să înceapă furnizarea de arme către Ucraina. Este prima dată când UE ia o astfel de decizie. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că această decizie marchează un „moment de cotitură”.

”Ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina. Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și livrarea de arme și echipamente către o țară atacată. De asemenea, ne întărim sancțiunile împotriva Kremlinului. În primul rând, închidem spațiul aerian al UE pentru aeronavele deținute de Rusia, înmatriculate sau controlate de Rusia. Nu vor putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE. Inclusiv avioanele private ale oligarhilor.

În al doilea rând, vom interzice mașinăria media a Kremlinului în UE. Rusia Today și Sputnik, deținute de stat, și filialele lor, nu vor mai putea să-și răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin. Dezvoltăm instrumente pentru a interzice dezinformarea lor toxică și dăunătoare în Europa”, a declarat aceasta.

Von der Leyen a anunțat, de asemenea, o serie de noi sancțiuni care vizează Rusia și Belarus și interzicerea utilizării spațiului aerian european de către avioanele rusești.

Comisia va propune statelor membre să folosească linia de finanţare de urgenţă a UE pentru a furniza forţelor ucrainene „arme letale, carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”, punând astfel capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, a spus și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Duminică, Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), instanţa supremă a ONU cu sediul la Haga, pentru intervenţia armată lansată la 24 februarie, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.