hh

Prestigiosul Premiu Internațional Charlemagne îi va fi oferit Papei Francisc

Daria Capațîna

Acest premiu, care recompensează în fiecare an o contribuție excepțională la unificarea europeană, a fost atribuit pontifului argentinian pentru ”încurajarea dată și mesajul său de speranță pentru pace și traiul împreună” în Europa, a explicat în decembrie 2015 conducerea orașului german Aachen (în franceză Aix-la-Chapelle).

Papa, care refuză de obicei premiile, a explicat în februarie că l-a acceptat pe acesta cu scopul de a pleda pentru o ”refondare” a UE, după ce invitase — în fața Parlamentului European, în noiembrie 2014 — o Europă ”îmbătrânită” să redevină o ”referință pentru umanitate”.

Cancelarul german, Angela Merkel, urmează să se întâlnească joi la ora 14:00 (12:00 GMT) cu șeful guvernului italian, Matteo Renzi.

Acesta îi va primi apoi pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, și pe președintele Parlamentului European, Martin Schulz, urmând să susțină ulterior o conferință împreună cu aceștia despre viitorul UE la 18:30 (16:30 GMT) în sala Muzeului Capitoliului, unde fusese semnat Tratatul de la Roma în 1957.

În timp ce UE se pregătește pentru noi turbulențe odată cu reluarea discuțiilor despre datoria greacă și referendumul britanic, Italia continuă să insiste asupra caracterului fundamental al unui răspuns comun necesar crizei migranților.