Proteste în Rusia de ziua lor naţională

Proteste în Rusia de ziua lor naţională

Luni, 12 iunie 2017, 16:18

Proteste ample în Federația Rusă. Mii de oameni au ieșit astăzi în stradă la Moscova nemulțumiți de politica președintelui Vladimir Putin. Potrivit presei locale, mii de susținători ai opozantului rus, Alexei Navalnîi, s-au reunit la Novosibirsk, în Siberia. Manifestații de mai mică amploare având loc la Krasnoiarsk, Kazan, Tomsk, Vladivostok și în alte câteva orașe.

În jur de 1.000 de protestatari au început să se îndrepte din Piața Pușkin spre Kremlin, dar deplasarea le-a fost blocată de barierele instituite de poliție, sub pretexetul unui festival al costumelor de epocă pe strada Tverskaia, în centrul capitalei.

La scurt timp, polițiștii, în echipament de luptă, au început să opereze rețineri printre manifestanți. Potrivit martorilor, aproximativ 15 persoane au fost reținute de forțele de ordine. Și opozantul rus Aleksei Navalnîi, organizatorul protestelor,, a fost reținut anterior în fața casei sale, în timp ce se îndrepta spre manifestație.

Acesta este al doilea val de manifestații după cel din 26 martie organizat de Navalnîi, care duce o intensă campanie anticorupție pe internet și și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018.

Precizăm că Alexei Navalnîi are o condamnare cu suspendare pentru fraudă, ceea ce înseamnă că nu va avea voie să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Juristul a respins toate acuzaţiile, explicând că este victima unui dosar politic.