Vladimir Putin

Putin amenință Finlanda: Rusia va răspunde dacă Helsinki aderă la NATO

Mihai Matcovschi

Finlanda și vecina sa, Suedia, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi NATO, au intensificat cooperarea militară cu Alianţa Nord-Atlantică, după anexarea de către Rusia a Crimeei și sprijinul său pentru separatiştii din estul Ucrainei.

Aceasta a fost prima vizită a lui Putin, în Finlanda, după ce criza a izbucnit în 2014.

El a afirmat că Rusia va respecta decizia Finlandei în cazul în care va decide să adere la NATO, dar va reacţiona militar.

Liderul de la Kremlin a lansat acest avertisment intr-o conferinta de presa, la finalul intalnirii cu presedintele finlandez Sauli Niinisto la resedinta de vara a acestuia din urma, din Naantali, relateaza The Associated Press.

Credeţi că vom continua să acţionăm ca până acum dacă Finlanda aderă la NATO?! Acum am retras trupele la 1.500 de kilometri de frontieră. Credeţi că ar mai rămâne acolo?, a atras atenţia Vladimir Putin, citat de Russia Today.

Sauli Niinisto a propus ca avioanele militare care survolează Marea Baltică să aibă permanent dispozitivele de identificare şi localizare pornite.

„Cunoaştem cu toţii riscurile acestor zboruri şi am sugerat ca transponderele să fie pornite pentru fiecare zbor deasupra Mării Baltice”, a spus Niinisto.

Vladimir Putin a admis că avioanele militare ruse zboară uneori cu transponderele oprite, acuzând că aeronavele NATO procedează la fel mult mai frecvent.