(VIDEO) Regiunea Herson, parțial cucerită de armată rusă. Zelenski către UE: Dacă nu ajutați Ucraina, războiul va ajunge la porțile voastre

Victoria Muntean

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut joi liderilor europeni să ajute urgent țara sa care este acum atacată de Rusia, ale cărei forțe au preluat controlul mai multor părți din sudul țării.

”Dacă dumneavoastră, stimați lideri europeni, lideri mondiali, lideri ai lumii libere, nu ne ajutați, și nu ne ajutați bine, mâine războiul va ajunge la porțile voastre”, a avertizat Zelenski într-un discurs transmis pe Facebook.

Într-un alt mesaj, pe Twitter, el a menţionat că i-a cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv deconectarea acesteia de la sistemul SWIFT de tranzacţii financiare, şi alte măsuri care să poată ”opri agresorul”.

La ordinul președintelui Vladimir Putin, care a acuzat ”abuzurile și genocidul regimului de la Kiev” față de rusofonii din estul separatist al Ucrainei și ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanțiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineață o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri cu rachete de înaltă precizie asupra infrastructurii militare ucrainene, urmate de o ofensivă terestră pe mai multe fronturi.

În timp ce luptele se apropie de capitala Kiev, unde un aerodrom a fost cucerit de forțele ruse, autoritățile ucrainene au anunțat în cursul serii că au pierdut controlul și asupra unor zone din sudul țării. Conform unor surse ucrainene, un canal și o centrală hidroelectrică au fost de asemenea capturate de trupele ruse. Există acum temerea unei ofensive și asupra orașului-port Odesa.

Conform administrației din Herson, această regiune din sud este în prezent prezent parțial sub controlul trupelor ruse, inclusiv orașul Ghenicesk, iar în urma atacurilor armatei ruse au fost uciși 13 civili, dintre care doi copii, și nouă soldați ucraineni.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk.