Rusia război mindial

RUSIA se pregătește de un viitor RĂZBOI MONDIAL

Ana Maria Madan

Această desfăşurare masivă de forţe şi participarea armatelor chineză şi mongolă la exerciţiile denumite “Vostok-2018” (“Est-2018”), preconizate să aibă loc între 11 şi 17 septembrie în Siberia orientală şi în Extremul Orient rus, intervin într-un context de tensiuni persistente cu Occidentul, marcat de criza ucraineană, conflictul din Siria şi numeroase acuzaţii de amestec în politica occidentală. 300.000 de oameni, toate componentele armatei şi soldaţi chinezi în sprijin.
 
Va fi ceva de genul Zapad-81, dar, în plus, se va impune un anumit mod”, a remarcat la sfârşitul lunii august ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, detaliind contingentul aşteptat să participe: 300.000 de soldaţi, 36.000 de vehicule militare, 1.000 de avioane şi 80 de nave.
 
Imaginaţi-vă, 36.000 de vehicule militare deplasându-se în acelaşi timp: tancuri, blindate pentru transportul trupelor, vehicule de luptă ale infanteriei. Şi toate acestea, desigur, în condiţii apropiate cât mai mult posibil de o situaţie de luptă”, a exclamat el.
 
Întreg repertoriul modern al armatei ruse a fost mobilizat: rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 şi T-90 sau recentele avioane de luptă Su-34 şi Su-35. Pe mare, flota rusă va desfăşura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului în Siria.
 
În marja Forumului economic de la Vladivostok (Extremul Orient), la care este aşteptat şi preşedintele chinez Xi Jinping, şeful statului rus Vladimir Putin urmează să asiste la manevrele “Vostok-2018”.
 
Este o pregătire pentru un viitor război mondial. Statul Major rus consideră că acesta s-ar putea produce după 2020: fie un război global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Şi inamicul sunt SUA şi aliaţii lor”, a explicat pentru AFP expertul militar rus Pavel Felghengauer. Potrivit acestuia, participarea Chinei la exerciţiile respective, deşi modestă, cu 3.200 de militari, reprezintă un factor-cheie. “Nu este un semn, un mesaj, ci pregătirea unui război real de mare amploare”, susţine Felghengauer.
 
Opinia sa este împărtăşită şi de NATO, care apreciază că “Vostok-2018 demonstrează că Rusia se focalizează pe pregătirea în perspectiva unui conflict de mare amploare”.
 
Aceasta se înscrie într-o tendinţă pe care o vedem de la un timp: o Rusie mai sigură pe ea, care îşi majorează semnificativ bugetul apărării şi prezenţa militară”, a afirmat un purtător de cuvânt al Alianţei, Dylan White.
 
Aceste îngrijorări sunt nuanţate de Rusia, în acest sens purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a declarat că “Vostok-2018 se desfăşoară departe de zona de responsabilitate a NATO şi nu schimbă cu nimic securitatea statelor sale membre”.
 
Din 2014 şi odată cu deteriorarea gravă a relaţiilor între Moscova şi Occident, Rusia şi-a înmulţit exerciţiile militare de amploare, de la Caucaz şi Marea Baltică până la Arctica, denunţând în acelaşi timp extinderea NATO spre frontierele sale, o ameninţare fundamentală pentru securitatea sa, conform noii doctrine militare ruse adoptate în acelaşi an.
 
Manevrele ruse în Extremul Orient au fost precedate de exerciţii în Marea Mediterană, de la 1 la 8 septembrie, la care au participat peste 26 de nave şi 30 de avioane, în contextul consolidării prezenţei ruse în Siria, unde Moscova intervine militar din 2015.
 
Aceste aplicaţii survin după aplicaţiile militare desfăşurate la începutul lunii septembrie în vestul Ucrainei, la care au participat 2.200 de soldaţi ucraineni, americani şi din alte ţări membre NATO.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat la sfârşitul lunii august: “Capacitatea (Rusiei) de a se apăra în situaţia internaţională actuală, care este adeseori destul de agresivă şi de neprietenoasă faţă de ţara noastră, este justificată, esenţială şi fără alternativă”.