Steagul Turciei

Turcia sărbătoreşte astăzi 93 de ani de la declararea Independenţei

Corina Bezer

  Republica Turcia, stat situat pe două continente (97% din suprafața țării se află în Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia) și 3% în Europa (peninsula Balcanică), sărbătoreşte astăzi Ziua Independenţei, informează MOLDPRES.

Turcia are granițe cu opt țări: Grecia şi Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia şi Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; Irak şi Siria la sud. Turcia este o republică democratică, laică, constituţională, al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC şi al Consiliului Europei. În octombrie 2005, Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara. Bazele parcursului său de-a lungul ultimelor decenii au fost puse de Mustafa Kemal, cel considerat fondatorul Turciei moderne.

   Transformarea statului în Republică, condusă de un Președinte a adus în discuție și noțiunea Califatului. Pentru turcul simplu, Califul rămânea Șeful real al Statului, mai ales că cel care deținea funcția de Calif era moștenitorul legal al tronului. Aten­ția președintelui era  îndreptată către această chestiune, deoarece un post isto­ric plin de însemnătate reprezenta o primejdie constantă pentru un stat democratic.

 Ţara are o suprafaţă de 780 mii de kilometri pătraţi şi o populaţie de aproximativ 75 de milioane de oameni. Capitala Turciei este orașul Ankara ,dar capitala istorică este Istanbul , care rămâne a fi centrul financiar, economic și cultural al țării.

Economia Turciei este axată pe agricultură şi industrie avansată. Menţionăm că, relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Turcia au fost stabilite la 3 februarie 1992.

 Conform datelor statistice, în șapte luni ale anului curent, Republica Moldova a exportat pe piața Turciei mărfuri în valoare de 39,6 milioane USD (3,7% din total exporturi autohtone), cu 7 la sută mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2015.

  La 1 noiembrie 2016 va intra în vigoare Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova și Turcia, semnat la 11 septembrie 2014, care are drept scop promovarea comerțului reciproc, dezvoltarea relațiilor economice dintre țări, eliminarea barierelor în calea comerțului şi extinderea schimburilor comerciale, precum şi crearea condițiilor pentru continuarea atragerii investițiilor, în special pentru dezvoltarea investițiilor mixte în cele două state. În Republica Moldova sunt înregistrate 1076 companii mixte moldo-turce, capitalul social investit însumând peste 293 mln de lei.