China Pod

Un nou record mondial în China – un nou pod cu lungimea de 55 de kilometri

Ana Maria Madan

China are cel mai lung pod din lume peste mare, cu o lungime de 42 km, iar acum își doboară propriul record cu un alt pod peste Marea Chinei de Sud, cu o lungime de 55 km. Proiectul a durat 9 ani și a costat aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Un element-cheie al proiectului a fost sa ajute populația de pe o suprafață de 56.500 de kilometri pătrați în sudul Chinei, cuprinzând 11 orașe, inclusive Hong Kong și Macao, care găzduiesc un număr de 68 de milioane de locuitori, scrie cnn.com.

Pentru a lega orașele Hong Kong-Zhuhai Macau, podul peste mare a avut nevoie de patru insule artificiale și patru tuneluri, dintre care unul de 7 km pe sub apa. Construit pentru a rezista unui cutremur cu magnitudinea de 8 grade sau unui taifun, podul încorporează 400.000 de tone de otel – de 4,5 ori mai mult decât podul Golden Gate din San Francisco.

Podul va reduce timpul de călătorie intre orașe de la 3 ore la 30 de minute, ceea ce va permite turiștilor să călătorească cu ușurință în regiune. Cu toate acestea, în ciuda concentrării asupra timpului de transport, proprietarii de mașini private din Hong Kong  nu vor putea sa treacă podul fără permis special. Majoritatea șoferilor vor trebui sa parcheze la portul din Hong Kong, pentru a lua un autobuz de transfer sau a închiria mașini. Prețul pentru o călatorie cu autobuzul costa intre 8 și 10 dolari, în funcție de ora din zi.

Din Macau în Hong Kong, șoferii vor ajunge în aproximativ o ora. Chinezii se așteaptă ca aproximativ 40.000 de vehicule sa utilizeze podul zilnic, inclusiv autobuzele de transfer care rulează la intervale de 10 minute. Pietonii nu vor putea sa treacă podul, nici bicicliștii, fiind doar pentru mașini.