De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 19 ore

(VIDEO) Duma de Stat a ratificat ocuparea de către Rusia a regiunilor Donețk și Lugansk

Corina Bezer

Consiliul de securitate de la Kremlin a votat luni pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas, iar președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

Occidentul a condamnat în unanimitate gestul Moscovei, iar Ucraina a cerut o reuniune „imediată” a Consiliului de Securitate al ONU. În teren, tensiunea continuă să crească, Rusia trimițând forțele armate să asigure „menținerea păcii” în regiunile separatiste.

Mai devreme, marţi, „parlamentele” autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de ”liderii” lor luni cu şeful statului rus.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul prin care recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

Președintele Ucrainei a calificat fără echivoc ultimele acțiuni ale Federației Ruse drept o încălcare a suveranității și integrității sale teritoriale. Potrivit acestuia, întreaga responsabilitate pentru consecințele legate de deciziile menționate este atribuită Rusiei.

Înainte de decizia liderului de la Kremlin, denunţată imediat de Kiev şi Occident, Lavrov a anunţat că se va întâlni cu Blinken joi la Viena în încercarea de a dezamorsa criza dintre Rusia şi Occident în privinţa Ucrainei, cea mai gravă de la sfârşitul Războiului Rece.