(VIDEO) Refugiații din Donbas au plecat spre nicăieri

Victoria Muntean

Administrația controlată de ruși a ordonat evacuarea tuturor orașelor din Donbas în Rusia. Acest lucru se întâmplă pe fundalul bombardamentelor puternice care se desfășoară pe teritoriul din Donbas în ultimele zile.

S-a dovedit că liderii formațiunilor armate au scris anunțul de plecare chiar înainte de escaladarea pe front. Începând de sâmbătă dimineața, 19 februarie, administrațiile controlate de ruși raportează că circa 25 de mii de persoane au părăsit regiunile Donbasului.

Totodată, de partea cealaltă a imaginii, oamenii sunt îndemnați să plece, dar unde? Dis-de-dimineață zeci de autobuze au fost filmate în regiunea Rostov. Oamenii așteaptă afară, în frig și nu au unde merge.

Ajunși în punctele de cazare, oamenii au stat ore în șir afară. Potrivit lor, nimeni nu le poate confirma sau informa ceva și nici poliția care este acolo nu le dă prea multe informații refugiaților.

„ Acolo este închis? Cum au putut să manipuleze femeile și copii?”, se întreabă oamenii care au stat de mai bine de șapte ore în așteptare să fie cazați.

,,Am întrebat când vom putea fi cazați și unde? Mi-au răspuns că nu știu și că să așteptăm”, a spus o femeie.

Locuitorii din Donețk spun că au decis să plece pentru că în zonă au început bombardamentele.

„Da, în Donețk e strașnic acum. Am luat nepoții și împreună cu fiica am decis să plecăm”, a mai spus altă doamnă.

O serie de alte regiuni, de asemenea, pregătite să accepte refugiați din Donbass, sunt în special regiunile Chelyabinsk, Kirov, Saratov, Arhangelsk și Kaluga. Astfe, autoritățile din Chelyabinsk au promis că vor plasa refugiații în sanatorie, case de odihnă și școli-internat, precum și că le vor asigura tot ce este necesar,dar și  autoritățile din regiunea Rostov au primit 5 miliarde de ruble pentru plăți către refugiați. Alte regiuni ale Federației Ruse s-au declarat, de asemenea, gata să primească locuitorii din Donbass.