Acordul de Asociere cu UE

Acordul de Asociere cu UE, biroul de legătură NATO, miliardul furat și alegerile anticipate sunt principalele teme abordate de Candu, Filip și Dodon

Corina Bezer

În cadrul întrevederii trilaterale de astăzi, Igor Dodon s-a referit la intenția de a organiza un referendum privind sporirea împuternicirilor președintelui, în special pentru a avea mai multe posibilități să dizolve Parlamentul și s-a pronunțat în favoarea organizării alegerilor anticipate.

„Am informat conducerea Parlamentului şi conducerea Guvernului despre iniţiativa care va fi înaintată în următoarele zile de modificare a Constituţiei  pentru ca preşedintele ţării să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului. Sunt două posibilităţi de modificare a Constituţiei – una doar dreptul de dizolvare a Parlamentului, alta mai radicală – de schimbarea conceptuală a Constituţiei şi crearea statului prezidenţial”, a declarat Igor Dodon.

De cealaltă parte, Andrian Candu a declarat că, în acest moment, un referendum ar fi inutil şi inoportun pentru Republica Moldova.

„Considerăm că referendumul pentru a modifica Constituţia, este inutil şi inoportun. Considerăm că Republica Moldova ca ţară, ca republică parlamentară, este modelul potrivit”, a declarat speakerul Parlamentului.

În acelaşi timp, Dodon nu a ezitat să-şi exprime repulsia faţă de deschiderea Biroului NATO la Chişinău. Ca pentru un copil mic, Andrian Candu i-a explicat lui Igor Dodon că biroul de legătură NATO la Chişinău va avea scop civil şi nu va include militari.

„Am încercat să-i explicăm domnului preşedinte cu argumente juridice că biroul de legătură al NATO la Chişinău nu va aduce niciun impact negativ ce ţine de neutralitatea Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu. 

Menţionăm că toţi trei oficiali au recunoscut că nu au ajuns la un consens pe aceste subiecte, însă au declarat că discuțiile sunt benefice, ca prim-pas.

Totodată, partenerii externi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la declaraţiile controversate ale lui Igor Dodon, spunând că din această cauză, Republica Moldova pierde din credibilitate. 

„Tot mai des sunt îngrijorări din partea partenerilor noştri externi şi potenţialii investitori vis-a-vis de unele declaraţii ale preşedintelui şi de crearea unor percepţii că, în Republica Moldova, instituţiile au o colaborare mai inertă, dacă nu chiar un blocaj de comunicare instituţional”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

În acelaşi timp, Candu şi Filip l-au învăţat pe Igor Dodon care sunt avantajele apropierii de spaţiul european şi au spus că nici nu au avut mari aşteptări de la această întrevedere.

„I-am expus domnului preşedinte argumentele că modelul Uniunii Europene presupune o dezvoltare a Republicii Moldova mai repede în timp şi calitativă. Modelul Uniunii Europene ne oferă nouă soluţii la dezvoltarea şi consolidarea instituţiilor statului. Nu am văzut exemple în niciun stat, cu tot respectul pentru ele, care fac parte din Uniunea Euroasiatică să aibă dezvoltarea pe care v-am descris-o”, a adăugat speakerul Parlamentului.

Oficialii au declarat că au avut discuţii diametral opuse şi nici nu au ajuns la anumite concluzii comune.

„Nu pot spune că am ajuns la concluzii, nu pot spune că am luat decizii astăzi”, a declarat Pavel Filip.

Menţionăm că astăzi a fost prima întâlnire trilaterală între preşedinte, prim-ministru şi preşedintele Parlamentului.