Alegerile prezidenţiale din 2016: concluzii şi recomandări

Alegerile prezidenţiale din 2016: concluzii şi recomandări

Corina Bezer

Evenimentul a reunit experți naționali și internaționali ce au făcut parte din misiunile de observare a scrutinului, judecători, persoane care au activat în cadrul organelor electorale, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, ai concurenților electorali, instituțiilor mass-media, ai societății civile, precum și parteneri de dezvoltare ai Comisiei Electorale Centrale. Potrivit preşedintelui CEC, Alina Russu, alegerile prezdenţiale din 2016 au scos la iveală numeroase lacune ale legislaţiei electorale, care urmează a fi îmbunătăţită.

„Campania electorală ne-a demonstrat că au fost utilizate metode noi de manipulare, care trebuie să-şi găsească reglementarea în cadrul legal şi cu siguranţă în perioada organizării alegerilor, fiecare autoritate responsabilă de competenţa sa, de atribuţiile sale de care îi sunt propice ar fi cazul să le exercite cu maximă responsabilitate”, a declarat Alina Russu, preşedintele CEC.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a semnalat anumite probleme stringente ale legislaţiei electorale, precum implicarea cultelor religioase în campania electorală şi manipularea unor instituţii mass-media în favoarea anumitor candidaţi.

„Concurenţii electorali şi alegătorii lor la rândul său aveau dubii, dubii care izvorau din acest cadru normativ oarecum neclar. Un alt lucru care a fost mult speculat este asigurarea numărului de secţii de votare peste hotare. Este un lucru populist, pentru că nu poţi asigura aceleaşi condiţii de votare peste hotare ca în ţară”, a declarat Alexandru Tănase. 

Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe, Anatol Vangheli, a declarat că în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2016 s-au depus toate eforturile necesare pentru a fi respectată legislaţia, însă pe viitor, Republica Moldova trebuie să înveţe din greşelile scrutinului precedent.

„Alegerile directe ale preşedintelui Republicii Moldova au avut loc după o perioadă de 20 de ani, timp în care au survenit multiple schimbări atât în raporturile sociale, cât şi la reglementările juridice naţionale, pornind de la angajamentele internaţionale ale Republicii Moldova privind organizarea alegerilor libere şi corecte. Evident că toate aceste schimbări au dus la noi provocări pentru toţi actorii implicaţi în acest important proces”, a declarat Andrei Vangheli.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Electorală Centrală cu suportul Consiliului Europei.