AUR VARNITA

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat autorităţile Republicii Moldova, României, dar şi misiunile diplomatice cu privire la abuzurile miliţienilor separatişti de la Varniţa

Corina Bezer

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, Vlad Bileţchi, a declarat că este îngrijorătoare tăcerea autorităţilor de la Chişinău, întrucât ceea ce se întâmplă acum la Varniţa reprezintă încălcarea flagrantă a drepturilor omului.

„Constatăm cu stupoare că locuitorii din regiunea transnistreană sunt privaţi de dreptul de a fi informaţi şi sunt captivii unei bule informaţionale de cenzură şi abuz. Este pentru prima dată când unui partid politic i se interzice să facă campanie electorală în această regiune. Avem aproape 24 de ore de când suntem aici, am fost bruscaţi de miliţienii separatişti, iar până acum, nu vedem implicarea factorilor de decizie de la Chişinău pentru a stopa acest abuz”, a declarat preşedintele AUR, Vlad Bileţchi.

La faţa locului a venit o delegaţie parlamentară din România, care monitorizează situaţia.

Este o situaţie ieşită din comun atunci când militari ruşi staţionaţi ilegal pe teritoriul nerecunoscut agresează şi restricţionează accesul cetăţenilor Republicii Moldova. La acest punct de trecere ilegal sunt şi femei, persoane în vârstă, cărora li se interzice accesul la apă, mâncare şi chiar la toaletă. Cerem implicarea imediată a autorităţilor de la Chişinău şi Bucureşti, dar şi a observatorilor internaţionali, pentru că situaţia de aici degenerează”, a declarat deputatul din Parlamentul României, Ciprian Ciubuc.

DD

DDAmintim că la data de 23 iunie 2021, mai mulți membri și simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au mers la punctul nerecunoscut de control care leagă orașul Varnița din raionul Anenii Noi de orașul Tighina pentru a traversa râul Nistrul și a desfășura, conform legislației, campanie electorală. Fără să li se explice motivul, milițienii separatiști au blocat accesul autocarului AUR în regiunea transnistreană, iar mijlocul de transport este reținut și în prezent, 24 iunie 2021, în vama ilegală de acolo.

Membrii și simpatizanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și-au petrecut noaptea în corturi în semn de protest față de abuzurile comise de milițienii separatiști. Cu toate acestea, chiar dacă dreptul de a protesta este consfințit în lege, separatiștii au recurs la îmbrâceli și au încercat să împiedice manifestația unioniștilor.

Alianța pentru Unirea Românilor solicită două lucruri: fie să se permită accesul în regiunea transnistreană pentru ca formațiunea să poată face campanie electorală conform legislației în vigoare, fie așa-numitele autorități nerecunoscute de la granița ilegală să ofere un document scris în care să fie motivat clar refuzul de intrare, pe care formațiunea să îl pună la dispoziția Comisiei Electorale Centrale, dar și a tuturor observatorilor internaționali responsabili de soluționarea conflictului transnistrean. Reprezentanții AUR au precizat că nu vor pleca de acolo până nu va fi îndeplinită una dintre cele două cerințe.