Ambasada SUA în R. Moldova recomandă cetățenilor americani să părăsească „imediat” regiunea transnistreană

Ala Găină

Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova recomandă cetățenilor americani să părăsească imediat regiunea transnistreană, în contextul incidentelor care au avut loc în stânga Nistrului în ultima săptămână. Un avertisment în acest sens a fost publicat pe pagina oficială a Ambasadei SUA la Chișinău,

„Nu călătoriți în Moldova din cauza conflictului armat din Ucraina vecină și a conflictului nerezolvat dintre regiunea separatistă a Transnistriei și guvernul central. Cetățenii americani din Transnistria ar trebui să plece imediat prin mijloace comerciale sau private”, se arată în avertizarea ambasadei SUA în R. Moldova.

Și Ministerele de Externe ale Israelului și Germaniei le-au cerut cetățenilor să părăsească regiunea transnistreană în contextul incidentelor care au avut loc acolo în ultimele zile, iar Ministerul de Externe al Bulgariei a emis un avertisment prin care recomandă cetățenilor săi să părăsească R. Moldova și să nu călătorească în această țară.

În acest context, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene menționează că „actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”.

Miercuri, 27 aprilie, aşa-zisul Minister de Interne al Transnistriei, regiune separatistă prorusă a Republicii Moldova, a anunţat că în timpul nopţii de marţi spre miercuri au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina asupra satului Cobasna unde se află un mare depozit de armament și muniții al armatei ruse.

În dimineața zilei de 26 aprilie, în localitatea Maiak din raionul Grigoriopol au răsunat două explozii. Drept urmare au fost scoase din funcțiune două, cele mai puternice antene ale radio centrului „Maiak”.

Așa-numitul Consiliu de Securitate de la Tiraspol a declarat Cod roșu de amenințare teroristă în regiune. 

Serviciile secrete ucrainene au publicat un document prin care învinuiesc serviciile speciale ruse în organizarea exploziilor din Tiraspol. Acest lucru a fost raportat de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

În seara de 25 aprilie, în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa numitul MGB, a avut loc o explozie. Presa ucraineană spune că din imaginile de la locul exploziei din Tiraspol se vede un tub de la lansatorului de grenade rusesc „Tavolga”. Astfel de arme sunt utilizate doar în Rusia și Transnistria, precum și în Iordania, și în Gabon.

Ulterior, Biroul politici de reintegrare a emis o notă informativă prin care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în oraşul Tiraspol.

De mai bine de două luni, Rusia a invadat Ucraina. În zorii zilei de 24 februarie, ucrainenii s-au trezit bombardați de armata rusă. Urmărește Live Text-ul Liber TV și fii la curent cu cele mai importante noutăți din războiul din Ucraina.