Igor Dodon la masă

Analiștii și politicienii critică referendumul consultativ inițiat de Dodon

Corina Bezer

„Asta nu duce la nicio soluţie, acestea sunt cheltuieli de bani, că lucrul acesta totuna trebuie făcut prin modificarea Constituţiei dacă dumnealui merge în direcţia asta. Dar nu va face nimic decât să agite societatea şi va duce la dezbinare”, a declarat Alexandru Arseni, analist politic. 

Analiștii mai critică și intenția lui Dodon de a semna pe data de 3 aprilie un Acord cu Uniunea Euroasiatică. „Prin intrarea în Uniunea Euroasiatică, care nu există, se urmăreşte scopul de a ne îngenunchia şi de a ne supune direct Rusiei lui Puțin. Iată care-i scopul lui adevărat cu 3 aprilie”, a adăugat Arseni. 

Fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, afirmă însă că R. Moldova nu este obligată să-și negocieze relațiile externe prin intermediul Moscovei, remarcând faptul că lista realizărilor lui Dodon din primele 100 de zile „arată jalnic”, iar în „următoarele câteva mii de zile vor fi exact la fel”: președintele va continua să promită „lucruri hazardate, nerealiste, copiindu-i pe liderii de la Kremlin ca stil bombastic și gesticulație”, dar mai mult de atât nu va putea face.

În același timp, Preşedintele Parlamentului îi dă de înţeles şefului statului că dispune de prea multe competenţe şi că numărul acestora ar putea fi redus. Mai mult, Andrian Candu anunţă că după parlamentari şi preşedintele ţării ar putea rămâne fără imunitate.

Totodată, liberalii spun că vor contesta la Curtea Constituţională decretul preşedintelui privind organizarea unui referendum.