Comisia Electorală Centrală

Aplicație mai eficientă pentru înregistrarea prealabilă a cetățenilor din diasporă

Corina Bezer

Reprezentanți ai autorităților publice centrale și organizaţiilor non-guvernamentale, parteneri de dezvoltare ai CEC, precum și reprezentanți ai cetățenilor aflați peste hotare au participat astăzi la o masă rotundă despre înregistrărea prealabilă a cetățenilor cu drept de vot care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, aplicaţia cu privire la înregistrarea prealabilă a fost îmbunătăţită. Cu toate acestea, potrivit autorităţilor, oamenii trebuie să fie mai implicaţi şi să nu ignore înregistrarea prealabilă, care ar ajuta statul să ştie câte secţii de votare ar trebui deschise peste hotare.

Aplicaţia Comisiei Electorale Centrale oferă posibilitatea cetăţeanului să solicite deschiderea mai multor secţii de votare peste hotare. Cu toate acestea, reprezentaţii societăţii civile au criticat înregistrarea prealabilă, spunând că anii trecuţi aplicaţia era deseori nefuncţională.

Avocatul Eduard Digore a declarat că deocamdată nu este clară finalitatea acestui mecanism, pentru că din moment ce cetățeanul poate vota fără a se înregistra în prealabil, acesta refuză să se complice cu această procedură. În opinia sa, există o frică printre cetățeni să ofere autorităților acces la informațiile cu caracter personal: cine este, unde se află, pentru cât timp etc. Avocatul a mai spus că cetățeanul trebuie informat referitor la rolul înregistrării. La fel, trebuie decise asupra caracterului unor rubrici – fie obligatoriu, fie facultativ.
 

Amintim că la alegerile prezidenţiale din anul trecut, s-au înregistrat prealabil doar 3570 de alegători.