Curtea Constitutionala

BREAKING NEWS! Republica Moldova nu se va mai împrumuta de la ruși. Acordul a fost declarat NECONSTITUȚIONAL

Corina Bezer

„Curtea Constituțională, în numele Republicii Moldova, a examinat sesizările de astăzi și hotărăște că acordul de împrumut dintre Federația Rusă și Republica Moldova este neconstituțional”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei s-a abținut de la examinarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă, pentru că este în relație de rudenie cu ministrul finanțelor, unul din negociatorii acordului.

Sesizări la Curtea Constituțională au depus deputați ai grupului „Pro Moldova”, Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr prin care au cerut magistraților să verifice constituționalitatea Acordului de împrumut semnat cu Federația Rusă. Deputații s-au referit la câteva puncte din acest acord, în special, punctul 7.2 care prevede garantarea de către stat a unor împrumuturi ale unor companii private.

Precizăm că deputații PSRM-PDM a ratificat acordul de credit la data de 23 aprilie, însă CCM a suspendat prevederile documentului până la examinarea în fond.