Chişinăul

Chişinăul, din nou la cheremu Transnistriei// Vom procura din nou energie de la Cuciurgan

Corina Bezer

Energia electrică de la Centrala Termoelectrică de la Kuciurgan, din stânga Nistrului, revine pe piața din Moldova. Compania Energocom a semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice cu o companie din regiunea separatistă, după ce la finele lunii martie preciza că a semnat un contract exclusiv cu firma din Ucraina. Atunci, autoritățile, dar și personaje afiliate guvernării spuneau că decizia Chișinăului ar pune în dificultate regimul separatist de la Tiraspol, care era privat de o sumă importantă de bani din această afacere. Potrivit Energocom, compania transnistreană a prezentat o noua ofertă la un preţ mai avantajos, ceea ce a condiţionat semnarea contractului.

“Având în vedere aceste condiții noi, datorită cărora Republica Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic la energia electrică procurată, dar și reieșind din dorința de a securiza cât mai mult furnizările de energie electrică, au fost purtate negocieri suplimentare cu ambii furnizorii și s-a decis de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice și cu compania transnistreană, care a intrat în vigoare începând de ieri”, anunţă Chişinăul. Cu toate acestea, experţii în energetică critică dur decizia Chişinăului, spunând că Energocom a semnat contractul cu Centrala de la Kuciurgan într-un mod totalmente obscur, cu acceptul Ministerului Economiei şi fără niciun concurs.

Mai mult, experţii se întreabă de ce Ministerul Economiei a indus în eroare opinia publică din Republica Moldova, organizând un concurs, ale căror rezultate nu sunt respectate la final.

La sfârșitul lunii martie 2017, lucrurile stăteau altfel. Societatea pe acțiuni de stat „Energocom” anunța că a semnat la sfârșitul lunii martie 2017 cu compania „DTEK Trading” din Ucraina un contract de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. Până atunci, țara noastră procura energie electrică prin intermediul unei firme transnistrene, „Energokapital”, cu proprietari în zone off-shore, fiind alimentată de la Centrala de la Cuciurgan.