UE-RM

Consultant politic: Republica Moldova nu va deveni parte a Uniunii Europene în următorii 20 de ani

Corina Bezer

Potrivit expertului, moldovenilor li se vinde în continuare acest fake news care ține de integrare europeană și este foarte util politicienilor din Republica Moldova, dar deloc util cetățenilor Republicii Moldova.

"Este foarte simplu, atâta timp cat nu ai nimic și nu-ți oferă nimic concret este normal ca să vrei să păstrezi ceea ce ai, în cazul dat, independența Republicii Moldova, pentru că totul li se pare nerealist moldovenilor și integrare europeană și unirea cu România. Și atunci, când oamenii nu au nicio perspectivă, niciun proiect, decât acei politicieni în care nu au încredere, este evident că ei vor să păstreze puținul pe care îl au. Dacă li se spune concret: tu știi că vei avea aceleași drepturi și pensia de trei ori mai mare în cazul unirii cu România? Atunci dispare teama și vine o informație concretă. În ultimii 30 de ani moldovenilor nu li s-a spus nimic concret. Dacă-i pui întrebarea incorect și oferi ceva ce este abstract, undeva utopic, evident că omul spune mă tem, nu vreau să schimb. Dacă vii cu întrebarea concretă și spui: vei avea salariu triplu față de cele care sunt acum, evident scorul sare la 50 la sută. Exact asta nu li s-a spus moldovenilor, nu li s-a spus nimic concret. Le-au fost spuse povești, dar nimic concret. Avem același sondaj unde 49 la sută dintre moldoveni spun că nu cunosc/nu știu să răspund dacă li se vorbește despre posibile avantaje ale unirii. 50 la sută din moldoveni nu cunosc nici un avantaj concret, nici unul din politicienii moldoveni și cei de la București nu au venit să le spună moldovenilor concret. Este absolut normal", a menționat Stoiciu.

Andrei Stoiciu precizează că integrarea în UE este o utopie.

"Există mai multe feluri de analiza un sondaj, ceea ce este important este să vedem ce li se spune moldovenilor. Moldovenilor li se spune de peste 15 ani, Voronin a început asta, că Moldova se poate integra în Uniunea Europeană. Acest lucru este un instrument de propagandă folosit de politicienii din Republica Moldova pentru a rămâne la putere. Integrarea europeană este o utopie, ceva ce se va întâmpla cândva, nu se știe cum. Moldovenii un pic au fost plictisiți de acest tip de discurs care este foarte util celor de la putere", a declarat acesta. 

marți, 11 mai, compania IMAS a prezentat opiniei publice un sondaj cu privire la preferințele moldovenilor în contextul unei eventuale uniri cu România. Astfel, 50% dintre respondenți ar vota pentru unire în cazul în care ar avea siguranța că salariile și pensiile din Republica Moldova vor deveni la fel precum cele din România, împotriva unirii s-au expus 43%, iar altele 7% nu au avut un răspuns.

Care ar fi avantajele unirii cu România este un alt aspect abordat în acest sondaj. 49% din cei intervievați văd foarte mult avantaje și unele avantaje. 38% dintre respondenți sunt de părere că în urma unirii vor avea parte de unele dezavantaje și foarte multe dezavantaje.

În lista avantajelor pe care le indică moldovenii se regăsesc salarii și pensii mai mari, dreptul de a munci în țările UE, servicii medicale de calitate, educație mai bună, justiție, dezvoltare economică, cât și acces la finanțări europene și siguranță națională.

Referitor la un termen în care s-ar putea produce unirea, 23% nu au știut ce să răspundă sau au ales să nu răspundă. La fel 35% sunt de părerea că unirea nu se va produce niciodată. 5% cred că unirea se va înfăptui peste 20 de ani și mai mult. Alte 6% susțin că unirea se va produce în 11-20 de ani, relatează Realitatea.md