...

Coraportorii APCE pentru Republica Moldova au avut o întrevedere cu Premierul Pavel Filip

Elena Mudrâi

Premierul Pavel Filip a salutat vizita coraportorilor APCE în Republica Moldova, menţionînd că aceasta are menirea să contribuie la elaborarea următorului raport de țară.

„Apreciem parteneriatul Republicii Moldova cu Consiliul Europei și interesul cu care CoE urmăreşte evoluţiile din țara noastră”, a declarat prim-ministru. 

Şeful Executivului a făcut o trecere în revistă a priorităţilor şi obiectivelor echipei guvernamentale. În acest context,a vorbit despre acţiunile întreprinse în vederea impulsionării reformei justiţiei, creării condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi investiţional, reformării administraţiei publice, dar şi în scopul aprofundării dialogului cu societatea civilă. 

Potrivit Premierului, un obiectiv important este obţinerea unui acord cu FMI, restabilirea relaţiilor cu donatorii şi asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii financiare a Republicii Moldova. Acesta a subliniat faptul că Guvernul este ferm determinat să realizeze reformele propuse, având şi susţinerea majorităţii parlamentare.

La rândul său, coraportorul APCE pentru Republica Moldova și-a exprimat deschiderea pentru colaborare şi disponibilitatea de a acorda asistenţă Republicii Moldova.

„Vedem cooperarea noastră doar sub aspect pozitiv şi venim la Chişinău de fiecare dată pentru a vă ajuta”, a declarat Ögmundur Jonasson.

Potrivit oficialului, Consiliul Europei monitorizează atent evoluţia evenimentelor din ţara noastră şi atestă o ameliorare a situaţiei, comparativ cu luna februarie anului curent. 

 Părţile au avut un schimb de opinii pe o serie de subiecte ce vizează reformele în justiţie, asigurarea drepturilor omului, libertatea mass-media, precum şi aspecte privind procesele electorale. Cei doi oficiali au menţionat importanţa realizării obiectivelor stabilite în conformitate cu cele mai înalte standarde internaţionale, inclusiv prin intermediul unei colaborări strînse între Republice Moldova şi Consiliul Europei.