Cc

Curtea Constituțională a dat undă VERDE pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate

Corina Bezer

Potrivit Domnicăi Manole, Curtea dispune doar de competența de a constata circumstanțele care pot duce la dizolvarea Parlamentului. 

„Parlamentul este dizolvat de președinte, după consultarea fracțiunilor. Dizolvarea devine incidentă în condițiile în care organul legislativ nu-și mai poate exercita funcțiile și nu mai poate reprezenta interesele alegătorilor. În cazul în care Parlamentul nu a reușit să investească Guvernul în termen de trei zile, șeful statului este obligat să dizolve Parlamentul. În spiritul Constituției, împlinirea termenului de trei luni nu conduce în mod automat la dizolvarea Parlamentului. Obligativitatea intervine doar împreună cu celelalte condiții descrise în Constituție”, a declarat Domnica Manole. 

De asemenea, Manole a rugat reprezentanții forțelor politice și pe cei ai presei să nu submineze imaginea și credibilitatea judecătorilor constituționali în societate.

„În ultima perioadă, dată fiind importanța avizului ei, Curtea a fost supusă unor atacuri din partea unor politicieni și a unor jurnaliști. Îi rog pe reprezentanții forțelor politice și pe cei ai presei să nu submineze imaginea și credibilitatea judecătorilor constituționali în societate. Săptămâna trecută, asemenea practici au atins un nivel îngrijorător. Uneori, chiar dacă astfel de declarații sunt retrase sau infirmate ulterior, prejudiciul adus imaginii Curții este produs, iar efectele sunt ireversibile, o afirmă inclusiv Comisia de la Veneția”, a spus Domnica Manole.

Menționăm că Parlamentul nu poate fi dizolvat până la expirarea stării de Urgență, care a fost instituită prin votul deputaților PSRM-P.Șor până la 31 Mai. Dacă Starea de Urgență va fi anulată mai devreme (prin instanță), abia atunci președintele Maia Sandu va putea semna decretul de dizolvare al Legislativului.

Astfel, cel mai probabil, alegerile anticipate pot fi organizate în intervalul august – noiembrie 2021.