Renato Usatii

DECIS! Referendum în Bălți, privind demisia primarului Renato Usatîi

Corina Bezer

Data referendumului urmează să fie stabilită de către CEC.

Amintim că Renato Usatîi a fost cel care a propus acum câteva zile, pe pagina sa de Facebook, un referendum pentru demiterea sa, pentru a demonstra guvernării că este susținut de locuitorii din Bălți. Usatîi a declarat că este gata să plece în cazul în care 51% dintre cetățenii Bălțiului vor vota pentru demiterea sa. Pentru acesta au votat, în 2015, 36.644 de bălțeni.

Potrivit legii, un referendum local pentru revocarea primarului poate fi inițiat fie dacă sun colectate semnăturile a zece la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot sau 2/3 din numărul consilierilor aleși.

Totuși, potrivit legii, pentru ca un primar să poată fi demis, pentru revocarea acestuia trebuie să voteze un număr mai mare decât numărul alegătorilor care au votat pentru alegerea sa. Astfel, dacă Renato Usatîi a ales din primul tur de 72% din numărul participanților la vot, pentru demiterea acestuia ar trebui să voteze un număr similar de alegători.

Cu toate acestea, potrivit liderului „Partidului Nostru”, dacă pentru demiterea sa va vota cel puțin 51% din participanții la referendum, cu condiția prezentării aceluiași număr de alegători, ca și la alegerile locale din 2015, atunci el își va da demisia.